Langer off-grid camperen: hoe doet u dat?

Off-grid camperen, het is de ultieme vrijheid! Met uw camper op pad en aan het einde van de middag ergens op een mooie plek zonder voorzieningen uw bus parkeren. De buscamper is er uitstekend geschikt voor. Maar hoe zorgt u er voor dat u niet zonder stroom, water en gas komt te zitten? En hoe doet u dat met uw toilet?

Off-grid camperen in Zweden

We noemen het tegenwoordig ‘off-grid’ camperen. Met uw camper op een plek staan zonder voorzieningen. Voor de een is het de gewoonste zaak van de wereld, voor de ander is het allemaal wat spannend. Want hoe weet u nu of u wel genoeg stroom en water aan boord heeft?

Om vrij te kunnen camperen (off-grid camperen) heeft u een paar dingen nodig: water, stroom, gas en een toilet. Als u er voor zorgt dat die basisvoorwaarden in orde zijn, dan kunt u het best lang uithouden zonder echte voorzieningen.

Toilet

U zou het niet zeggen, maar de meest beperkende factor in het vrij camperen is meestal het toilet. Afhankelijk van de omstandigheden en uw gebruik, zit een standaard cassette-toilet na een dag of twee, drie, aardig vol. Lees hier hoe u die twee a drie dagen kunt verlengen.

Stroom

Elektriciteit heeft u voor allerlei dingen nodig: voor uw verlichting, het opladen van uw telefoons, maar ook de waterpomp heeft een beetje stroom nodig. En een compressorkoelkast draait uiteraard ook op stroom. Best belangrijk dus. Met één standaard huishoudaccu komt u verder dan u denkt, maar voor de serieuze off-grid camperaar is een zonnepaneel eigenlijk een must-have. Lees meer over stroom in uw camper.

Water en vuilwater

Negentig liter schoon water; dat lijkt niet heel erg veel, maar u kunt er veel langer mee doen dan u denkt. Hoe zorgt u er voor dat u lang off-grid kunt staan? En hoe kom u eigenlijk aan uw drinkwater? Lees hier tips over het verkrijgen en besparen van drinkwater.

Gas

U hebt gas nodig om te koken, te verwarmen en voor warm tapwater. Koken kost gelukkig nauwelijks gas, maar verwarmen en heet water verbruiken fors meer gas. Hoe doet u dat als voor langere tijd op reis gaat? En hoe zit het met al die soorten gasflessen? Lees meer over gas in de camper.

Houd het leuk voor iedereen

Off-grid camperen wordt steeds populairder. Mede door apps waarmee u heel gemakkelijk overnachtingsplekken kunt vinden, wordt het steeds drukker op plekken waar vroeger niemand kwam. Houd er rekening mee dat dit voor de lokale bevolking niet altijd even leuk is. Camperaars hebben namelijk niet altijd een even positieve reputatie. Zorg er voor dat u nooit, maar dan ook nooit rommel achterlaat. Sterker nog, probeer achtergelaten rommel van anderen op te ruimen. Zo is het voor de volgende camperaar én de lokale bevolking een stuk beter vol te houden.

Over ons

Wij wonen, werken en reizen sinds begin 2022 in een buscamper van net geen zes meter. We staan meestal off-grid, omdat we het leuk vinden én omdat twee tot drie tientjes per nacht een aardige deuk in ons budget slaat. Inmiddels weten we precies wat er nodig is voor een geslaagde off-grid ervaring.

Joeri en Anita

Pin It on Pinterest