Langer off-grid camperen: hoe doe je dat?

Het is de ultieme vrijheid: met je camper op pad en aan het einde van de middag ergens op een mooie plek zonder voorzieningen je bus parkeren. De buscamper is er uitstekend geschikt voor. Maar hoe zorg je er voor dat je niet zonder stroom, water en gas komt te zitten? En hoe doe je dat met je toilet?

We noemen het tegenwoordig ‘off-grid’ camperen. Met je camper op een plek staan zonder voorzieningen. Voor de een is het de gewoonste zaak van de wereld, voor de ander is het allemaal wat spannend. Want hoe weet je nu of je wel genoeg stroom en water aan boord hebt?

Om vrij te kunnen camperen heb je een paar dingen nodig: water, stroom, gas en een toilet. Als je er voor zorgt dat die basisvoorwaarden in orde zijn, kan je het best lang uithouden zonder echte voorzieningen.

Toilet

Je zou het niet zeggen, maar de meest beperkende factor in het vrij camperen is meestal het toilet. Afhankelijk van de omstandigheden en je gebruik, zit een standaard cassette-toilet na een dag of twee, drie, aardig vol. Lees hier hoe je die twee a drie dagen kunt verlengen.

Stroom

Elektriciteit heb je voor allerlei dingen nodig: voor je verlichting, het opladen van je telefoons, maar ook de waterpomp heeft een beetje stroom nodig. En een compressorkoelkast draait uiteraard ook op stroom. Best belangrijk dus. Met één standaard huishoudaccu kom je verder dan je denkt, maar voor de serieuze off-grid camperaar is een zonnepaneel eigenlijk een must-have. Lees meer over stroom in je camper.

Water en vuilwater

Negentig liter schoon water; dat lijkt niet heel erg veel, maar je kunt er veel langer mee doen dan je denkt. Hoe zorg je er voor dat je lang off-grid kunt staan? En hoe kom je eigenlijk aan je drinkwater? Lees hier tips over het verkrijgen en besparen van drinkwater.

Gas

Je hebt gas nodig om te koken, te verwarmen en voor warm tapwater. Koken kost gelukkig nauwelijks gas, maar verwarmen en heet water verbruiken fors meer gas. Hoe doe je dat als voor langere tijd op reis gaat? En hoe zit het met al die soorten gasflessen? Lees meer over gas in de camper.

Houd het leuk voor iedereen

Vrij camperen wordt steeds populairder. Mede door apps waarmee je heel gemakkelijk overnachtingsplekken kunt vinden, wordt het steeds drukker op plekken waar vroeger niemand kwam. Houd er rekening mee dat dit voor de lokale bevolking niet altijd even leuk is. Camperaars hebben namelijk niet altijd een even positieve reputatie. Zorg er voor dat je nooit, maar dan ook nooit rommel achterlaat. Sterker nog, probeer achtergelaten rommel van anderen op te ruimen. Zo is het voor de volgende camperaar én de lokale bevolking een stuk beter vol te houden.

Over ons

Wij wonen, werken en reizen sinds begin 2022 in een buscamper van net geen zes meter. We staan meestal off-grid, omdat we het leuk vinden én omdat twee tot drie tientjes per nacht een aardige deuk in ons budget slaat. Inmiddels weten we precies wat er nodig is voor een geslaagde off-grid ervaring.

Joeri en Anita

Pin It on Pinterest