Toilet: laten we het fris houden

Je zou het misschien niet denken, maar bij off-grid camperen is je toilet vaak de beperkende factor in de tijd die je vrij kunt staan. Gelukkig zijn er allerlei opties om je off-grid WC-tijd te verlengen.

Een slimme en effectieve methode om luchtjes in je camper te voorkomen is het SOG-afzuigsysteem. Dat systeem zorgt er voor dat de lucht uit het toilet wordt afgezogen zodra het wc-deksel opengaat.

In de meeste buscampers zit een chemisch toilet, om preciezer te zijn; een cassette-toilet. De tank van je cassette-toilet heeft een inhoud van een kleine twintig liter. Dat lijkt weinig, maar dat valt best mee. Met z’n tweeën kan je een dag of drie tot vier met één cassette doen. Uiteraard hangt dat erg af van hoeveel je gebruik maakt van je toilet. Ga je beiden voor elke kleine en grote boodschap naar je eigen wc, dan zit je na drie dagen waarschijnlijk wel vol. Voor mannen kan (als het toegestaan is) de kleine boodschap vaak gemakkelijk buiten worden gedaan en daarmee bespaar je een paar liter.

Luchtjes

Vaak is de inhoud echter niet de beperkende factor. Als je voor zowel de grote als kleine boodschap gebruik maakt van je cassette-toilet, loop je onherroepelijk tegen een ander probleem op: stank. Hoe warmer het wordt in je camper, hoe sneller je wc gaat stinken. Zodra je de schuif open doet om naar de wc te gaan, komen de onprettige luchtjes je buscamper in. In warme landen zal je dus vaker dan eens in de vier dagen je toilet willen legen.

Een slimme en effectieve methode om luchtjes in je camper te voorkomen is het SOG-afzuigsysteem. Dat systeem zorgt er voor dat de lucht uit het toilet wordt afgezogen zodra het wc-deksel opengaat.

Off-grid tijd verlengen

Toch zijn er mensen die langer dan vier dagen off-grid op één plek willen staan. De simpelste manier om je off-grid tijd te verlengen is het aanschaffen van een tweede cassette. Zodra de eerste cassette vol zit, haal je die uit de toiletkast en bewaar je die (bij voorkeur) in de schaduw onder je camper. Als je vertrekt van je plek, neem je cassette liggend in de garage weer mee. Klinkt eng, maar lekkage is praktisch onmogelijk.

Een tweede methode is de grote boodschap niet meer rechtstreeks in je cassette-toilet te doen. Er zijn diverse toiletzakken verkrijgbaar die je in je toilet kunt hangen. Nadat je je behoefte hebt gedaan, knoop je de zak dicht, haal je hem er uit en deponeer je die in een prullenbak. Voorwaarde is dan uiteraard wel dat je een prullenbak in de buurt hebt. Nog mooier is de biologisch afbreekbare toiletzak: die kan je in een kuiltje netjes begraven.

Cassette toilet

Toiletmiddel

Die toiletzakken zijn niet alleen handig als je langere tijd op één plek staat, maar ook als je in een gebied reist waar je lastig je toilet kunt legen. Er zijn echter meer mogelijkheden: als je gebruik maakt van traditioneel toiletmiddel kan je uitsluitend op een erkend loospunt je toilet legen. Maak je gebruik van een biologisch afbreekbaar middel, vergroot je je kansen. Met deze middeltjes kan je namelijk ook op een gewoon toilet je cassette legen. Sommige middeltjes zijn zelfs geschikt voor wc’s die gebruik maken van een sceptic tank. Dat gezegd hebbende: je cassette op een gewoon toilet legen is een noodgreep. Je zult goed moeten mikken en langzaam je cassette laten leeglopen om geen rommel te veroorzaken. Bovendien is het lastig om je cassette goed na te spoelen. Je zou ook commentaar kunnen krijgen van anderen: leg in dat geval rustig uit dat je biologisch afbreekbaar toiletmiddel gebruikt en dat het dus verantwoord is. Vraag als het even kan eerst om toestemming.

Buiten

Uiteraard kan je ook buiten je behoefte doen. Daarbij moet je je twee dingen afvragen: is het wettelijk toegestaan en is het verantwoord? In Nederland mag je binnen de bebouwde kom nergens je behoeften doen. Gelukkig maar, want anders wordt het een enorme bende. Buiten de bebouwde kom mag dat wel, mits de algemene plaatselijke verordening (APV) dit toestaat. Vanaf dat moment kan je het beste je gezonde verstand gebruiken: als je niemand lastig valt en geen zichtbare sporen achterlaat, zal het geen probleem zijn. In het buitenland kan je het best dezelfde regels aanhouden: nooit binnen de bebouwde kom en daarbuiten alleen als je niemand lastig valt.

Bij de kleine boodschap is het ‘wildplassen’ niet zo ingewikkeld, maar voor een grote boodschap is het slim om je aan een paar spelregels te houden. Doe je behoefte voldoende ver verwijderd van waterwegen (beekjes en rivieren en meren), niet in de buurt van bebouwing, zorg er voor dat je een kuiltje maakt voor je boodschap en toiletpapier en deze weer bedekt/dicht, en let op dat niemand last heeft van je. Vraag jezelf daarbij altijd af of je de plek zo hebt achtergelaten dat je er zelf ook wel weer zou willen camperen.

Tenslotte: leeg nooit, maar dan ook nooit je cassette-toilet in de natuur, ook niet als je biologisch afbreekbaar toiletmiddel gebruikt. Niet alleen is de ecologische schade fors, maar het maakt het vrij camperen voor iedereen die na je komt moeilijker.

Over ons

Wij wonen, werken en reizen sinds begin 2022 in een buscamper van net geen zes meter. We staan meestal off-grid, omdat we het leuk vinden én omdat twee tot drie tientjes per nacht een aardige deuk in ons budget slaat. Inmiddels weten we precies wat er nodig is voor een geslaagde off-grid ervaring.

Joeri en Anita

Pin It on Pinterest