Toilet in de camper: laten we het fris houden

Je zou het misschien niet denken, maar bij off-grid camperen is je toilet in de camper vaak de beperkende factor in de tijd die je vrij kunt staan. Gelukkig zijn er allerlei opties om je off-grid WC-tijd te verlengen.

Toilet in de camper

Een slimme en effectieve methode om luchtjes in je camper te voorkomen is het SOG-afzuigsysteem. Dat systeem zorgt er voor dat de lucht uit het toilet wordt afgezogen zodra het wc-deksel opengaat.

In de meeste buscampers zit een chemisch toilet, om preciezer te zijn; een cassette-toilet. De tank van uw cassette-toilet heeft een inhoud van een kleine twintig liter. Dat lijkt weinig, maar dat valt best mee. Met z’n tweeën kunt u een dag of drie tot vier met één cassette doen. Uiteraard hangt dat erg af van hoeveel u gebruik maakt van uw toilet in de camper. Gaat u beiden voor elke kleine en grote boodschap naar uw eigen wc, dan zit u na drie dagen waarschijnlijk wel vol. Voor mannen kan (als het toegestaan is) de kleine boodschap vaak gemakkelijk buiten worden gedaan en daarmee bespaart u een paar liter.

Luchtjes

Vaak is de inhoud echter niet de beperkende factor. Als u voor zowel de grote als kleine boodschap gebruik maakt van uw cassette-toilet in de camper, loopt u onherroepelijk tegen een ander probleem op: stank. Hoe warmer het wordt in uw camper, hoe sneller uw wc gaat stinken. Zodra u de schuif open doet om naar de wc te gaan, komen de onprettige luchtjes uw buscamper in. In warme landen zal u dus vaker dan eens in de vier dagen uw toilet willen legen.

Een slimme en effectieve methode om luchtjes in uw camper te voorkomen is het SOG-afzuigsysteem. Dat systeem zorgt er voor dat de lucht uit het toilet wordt afgezogen zodra het wc-deksel opengaat.

Off-grid tijd verlengen

Toch zijn er mensen die langer dan vier dagen off-grid op één plek willen staan. De simpelste manier om uw off-grid tijd te verlengen is het aanschaffen van een tweede cassette. Zodra de eerste cassette vol zit, haalt u die uit de toiletkast en bewaart u die (bij voorkeur) in de schaduw onder uw camper. Als u vertrekt van uw plek, neemt u de cassette liggend in de garage weer mee. Klinkt eng, maar lekkage is praktisch onmogelijk.

Een tweede methode is de grote boodschap niet meer rechtstreeks in uw cassette-toilet te doen. Er zijn diverse toiletzakken verkrijgbaar die u in uw toilet kunt hangen. Nadat u uw behoefte heeft gedaan, knoopt u de zak dicht, haalt u hem er uit en deponeert u die in een prullenbak. Voorwaarde is dan uiteraard wel dat u een prullenbak in de buurt heeft. Nog mooier is de biologisch afbreekbare toiletzak: die kunt u in een kuiltje netjes begraven.

Cassette toilet

Toiletmiddel

Die toiletzakken zijn niet alleen handig als u langere tijd op één plek staat, maar ook als u in een gebied reist waar u lastig uw toilet kunt legen. Er zijn echter meer mogelijkheden: als u gebruik maakt van traditioneel toiletmiddel kunt u uitsluitend op een erkend loospunt uw toilet legen. Maakt u gebruik van een biologisch afbreekbaar middel, vergroot u uw kansen. Met deze middeltjes kunt u namelijk ook op een gewoon toilet uw cassette legen. Sommige middeltjes zijn zelfs geschikt voor wc’s die gebruik maken van een sceptic tank. Dat gezegd hebbende: uw cassette op een gewoon toilet legen is een noodgreep. U zult goed moeten mikken en langzaam uw cassette laten leeglopen om geen rommel te veroorzaken. Bovendien is het lastig om uw cassette goed na te spoelen. U zou ook commentaar kunnen krijgen van anderen: leg in dat geval rustig uit dat u biologisch afbreekbaar toiletmiddel gebruikt en dat het dus verantwoord is. Vraag als het even kan eerst om toestemming.

Buiten

Uiteraard kan u ook buiten uw behoefte doen. Daarbij moet u zich twee dingen afvragen: is het wettelijk toegestaan en is het verantwoord? In Nederland mag u binnen de bebouwde kom nergens uw behoeften doen. Gelukkig maar, want anders wordt het een enorme bende. Buiten de bebouwde kom mag dat wel, mits de algemene plaatselijke verordening (APV) dit toestaat. Vanaf dat moment kunt u het beste uw gezonde verstand gebruiken: als u niemand lastig valt en geen zichtbare sporen achterlaat, zal het geen probleem zijn. In het buitenland kunt u het best dezelfde regels aanhouden: nooit binnen de bebouwde kom en daarbuiten alleen als u niemand lastig valt.

Bij de kleine boodschap is het ‘wildplassen’ niet zo ingewikkeld, maar voor een grote boodschap is het slim om u aan een paar spelregels te houden. Doe uw behoefte voldoende ver verwijderd van waterwegen (beekjes en rivieren en meren), niet in de buurt van bebouwing, zorg er voor dat u een kuiltje maakt voor uw boodschap en toiletpapier en deze weer bedekt/dicht, en let op dat niemand last heeft van u. Vraag uzelf daarbij altijd af of u de plek zo heeft achtergelaten dat u er zelf ook wel weer zou willen camperen.

Tenslotte: leeg nooit, maar dan ook nooit uw cassette-toilet in de natuur, ook niet als u biologisch afbreekbaar toiletmiddel gebruikt. Niet alleen is de ecologische schade fors, maar het maakt het vrij camperen voor iedereen die na u komt moeilijker.

Over ons

Wij wonen, werken en reizen sinds begin 2022 in een buscamper van net geen zes meter. We staan meestal off-grid, omdat we het leuk vinden én omdat twee tot drie tientjes per nacht een aardige deuk in ons budget slaat. Inmiddels weten we precies wat er nodig is voor een geslaagde off-grid ervaring.

Joeri en Anita

Pin It on Pinterest