Water: vers en vuil

Water in de camper, hoe zit dat? De meeste buscampers hebben een verswatertank van 90 liter en een vuilwatertank van 100 liter. Met een beetje plannen kunt u daar best een tijdje mee vooruit. Hoe, dat leest u hieronder.

Water in de camper

‘Dan de praktijk: wij kunnen met minder dan tien liter per dag met z’n tweeën prima leven.’

Negentig liter water in de camper voor z’n tweeën, en daar moet u dan ook nog eens een paar dagen mee doen. Dat lijkt niet erg veel, of wel? Klopt, als we dat vergelijken met ons watergebruik in Nederland, stelt die negentig liter niet heel veel voor. Maar misschien moeten we het omdraaien: in een gewoon huis in Nederland gebruiken we misschien wel veel te veel water.

De meeste mensen gebruiken hun verswatertank niet om te drinken (tenzij u een Tank-O3 watersysteem heeft). Daarvoor gebruiken veel camperaars gebotteld water, of een aparte compacte drinkwatertank met een tapkraantje. U kunt met de juiste voorzorgsmaatregelen drinken uit uw verswatertank, maar dat laten we in dit artikel even buiten beschouwing.

Water in de camper

Douchen

Waar gebruiken we dan wel water voor? Voor het afwassen, doorspoelen van het toilet, eten koken en douchen. Als u langere tijd met z’n tweeën met negentig liter vooruit wilt, is douchen het eerste wat u een beetje zult moeten aanpassen. Thuis gaat er bij een beetje lekkere douche al bijna een complete verswatertank doorheen, maar per persoon met 5 liter water in de camper kunt u prima douchen. U maakt uzelf nat, doet de kraan dicht, zeept uzelf in, kraan aan en vlot afspoelen. Zo bespaart u veel liters water in de camper.

Toilet

Het doorspoelen van het toilet kost gelukkig veel minder water dan thuis. Bij een nummer één kunt u volstaan met de knop twee seconden ingedrukt te houden. Bij een nummer twee moet u niet in de verleiding komen dat wanneer er wat is ‘blijven zitten’ u dit wel even weg kunt spoelen. Pak gewoon het borsteltje en poets het weg. Even spoelen en klaar.

Afwas

Ook met afwassen kunt u water in de camper besparen: onder stromend water afwassen kost meer water dan een klein sopje maken, maar u kunt ook proberen uw vaat wat minder vuil te maken. Als u een lekkere pastasaus hebt staan maken met allerlei groentes er in, kunt u de pan met een hoop water schoon spoelen, maar u kunt ook eerst even met een klein stukje brood uw pan schoonvegen. En mocht u geen brood in huis hebben, kunt u ook een velletje keukenrol pakken.

Het is sowieso verstandig om te proberen zo weinig mogelijk etensresten door uw gootsteen te spoelen. Uw vuilwatertank wordt hierdoor sneller vies en zal eerder gaan stinken. Veeg een vette pan dus eerst even schoon met een doekje en ga dan pas aan de slag met het water.

Afgieten

Over koken gesproken: het afgieten van pasta of aardappels doet u thuis zonder nadenken in de gootsteen, maar in de camper is dat niet verstandig. De leidingen zouden beschadigd kunnen raken door water dat net van de kook af is. De oplossing: doe de stop in uw gootsteen, laat er een klein laagje koud water in lopen en giet dan pas af. Of, nog slimmer, doe het buiten. Let op dat u niet op mooie planten uw eten afgiet, want die gaan direct dood.

Water in de camper: praktijk

Dan de praktijk: wij kunnen met minder dan tien liter per dag met z’n tweeën prima leven. Dan douchen we niet elke dag (we gebruiken dan een washandje) en zijn zuinig met afwassen. Zolang u onderweg bent, is het bijvullen van uw verswatertank gelukkig niet heel lastig. Bij de meeste benzinepompen kunt u bijvoorbeeld water tanken. Wees daarbij verantwoordelijk en ga er niet vanuit dat u zomaar gratis water mag tanken. Even vragen is zo gepiept.

Vuilwatertank

Dan de vuilwatertank: die is vaak nog lastiger te legen dan uw chemisch toilet. Want lang niet altijd vind u loospunten op de plaatsen waar u uw toilet kunt legen. Bovendien is het verleidelijk om de tank zo leeg mogelijk te houden om gewicht te besparen. Toch is het niet de bedoeling datu uw vuilwatertank zomaar ergens even loost. Zelfs als u uitsluitend biologisch afbreekbare zeep en afwasmiddel gebruikt, kan het zijn dat u kwetsbare flora en fauna beschadigt. Probeer dus altijd op erkende loospunten uw vuilwater te lozen. Lukt het echt niet, zorg er dan voor dat u echt alleen maar biologisch afbreekbare producten gebruikt en loos nooit vlakbij beekjes, open water of kwetsbare planten.

De douche is de grootste producent van vuilwater. In Scandinavië douchen wij meestal buiten de bus. Dat doen wij alleen als we voldoende ver van waterbronnen staan. Bovendien gebruiken we daarbij een minimale hoeveelheid afbreekbare zeep. Als u langere tijd weg bent, zult u merken dat het ook echt niet nodig is om zo vaak te douchen als we in Nederland gewend zijn.

Over ons

Wij wonen, werken en reizen sinds begin 2022 in een buscamper van net geen zes meter. We staan meestal off-grid, omdat we het leuk vinden én omdat twee tot drie tientjes per nacht een aardige deuk in ons budget slaat. Inmiddels weten we precies wat er nodig is voor een geslaagde off-grid ervaring.

Joeri en Anita

Pin It on Pinterest