Water: vers en vuil

De meeste buscamper hebben een verswatertank van 90 liter en een vuilwatertank van 100 liter. Met een beetje plannen kan je daar best een tijdje mee vooruit. Hoe, dat lees je hier.

‘Dan de praktijk: wij kunnen met minder dan tien liter per dag met z’n tweeën prima leven.’

Negentig liter water voor z’n tweeën, en daar moet je dan ook nog eens een paar dagen mee doen. Dat lijkt niet erg veel, of wel? Klopt, als we dat vergelijken met ons watergebruik in Nederland, stelt die negentig liter niet heel veel voor. Maar misschien moeten we het omdraaien: in een gewoon huis in Nederland gebruiken we misschien wel veel te veel water.

De meeste mensen gebruiken hun verswatertank niet om te drinken. Daarvoor gebruiken veel camperaars gebotteld water, of een aparte compacte drinkwatertank met een tapkraantje. Je kunt met de juiste voorzorgsmaatregelen drinken uit je verswatertank, maar dat laten we in dit artikel even buiten beschouwing.

Water in de camper

Douchen

Waar gebruiken we dan wel water voor? Voor het afwassen, doorspoelen van het toilet, eten koken en douchen. Als je langere tijd met z’n tweeën met negentig liter vooruit wilt, is douchen het eerste wat je een beetje zult moeten aanpassen. Thuis gaat er bij een beetje lekkere douche al bijna een complete verswatertank doorheen, maar je kunt prima met vijf liter water per persoon douchen. Je maakt jezelf nat, doet de kraan dicht, zeept jezelf in, kraan aan en vlot afspoelen.

Toilet

Het doorspoelen van het toilet kost gelukkig veel minder water dan thuis. Bij een nummer één kan je volstaan met de knop twee seconden ingedrukt te houden. Bij een nummer twee moet je niet in de verleiding komen dat wanneer er wat is ‘blijven zitten’ je dit wel even weg kunt spoelen. Pak gewoon het borsteltje en poets het weg. Even spoelen en klaar.

Afwas

Ook met afwassen kan je water besparen: onder stromend water afwassen kost meer water dan een klein sopje maken, maar je kunt ook proberen je vaat wat minder vuil te maken. Als je een lekkere pastasaus hebt staan maken met allerlei groentes er in, kan je de pan met een hoop water schoon spoelen, maar je kan ook eerst even met een klein stukje brood je pan schoonvegen. En mocht je geen brood in huis hebben, kan je ook een velletje keukenrol pakken.

Het is sowieso verstandig om te proberen zo weinig mogelijk etensresten door je gootsteen te spoelen. Je vuilwatertank wordt hierdoor sneller vies en zal eerder gaan stinken. Veeg een vette pan dus eerst even schoon met een doekje en ga dan pas aan de slag met het water.

Afgieten

Over koken gesproken: het afgieten van pasta of aardappels doe je thuis zonder nadenken in de gootsteen, maar in de camper is dat niet verstandig. De leidingen zouden beschadigd kunnen raken door water dat net van de kook af is. De oplossing: doe de stop in je gootsteen, laat er een klein laagje koud water in lopen en giet dan pas af. Of, nog slimmer, doe het buiten. Let op dat je niet op mooie planten je eten afgiet, want die gaan direct dood.

Praktijk

Dan de praktijk: wij kunnen met minder dan tien liter per dag met z’n tweeën prima leven. Dan douchen we niet elke dag (we gebruiken dan een washandje) en zijn zuinig met afwassen. Zolang je onderweg bent, is het bijvullen van je verswatertank gelukkig niet heel lastig. Bij de meeste benzinepompen kan je bijvoorbeeld water tanken. Wees daarbij verantwoordelijk en ga er niet vanuit dat je zomaar gratis water mag tanken. Even vragen is zo gepiept.

Vuilwatertank

Dan de vuilwatertank: die is vaak nog lastiger te legen dan je chemisch toilet. Want lang niet altijd vind je loospunten op de plaatsen waar je je toilet kunt legen. Bovendien is het verleidelijk om de tank zo leeg mogelijk te houden om gewicht te besparen. Toch is het niet de bedoeling dat je je vuilwatertank zomaar ergens even loost. Zelfs als je uitsluitend biologisch afbreekbare zeep en afwasmiddel gebruikt, kan het zijn dat je kwetsbare flora en fauna beschadigt. Probeer dus altijd op erkende loospunten je vuilwater te lozen. Lukt het echt niet, zorg er dan voor dat je echt alleen maar biologisch afbreekbare producten gebruikt en loos nooit vlakbij beekjes, open water of kwetsbare planten.

De douche is de grootste producent van vuilwater. In Scandinavië douchen wij meestal buiten de bus. Dat doen wij alleen als we voldoende ver van waterbronnen staan. Bovendien gebruiken we daarbij een minimale hoeveelheid afbreekbare zeep. Als je langere tijd weg bent, zal je merken dat het ook echt niet nodig is om zo vaak te douchen als we in Nederland gewend zijn.

Over ons

Wij wonen, werken en reizen sinds begin 2022 in een buscamper van net geen zes meter. We staan meestal off-grid, omdat we het leuk vinden én omdat twee tot drie tientjes per nacht een aardige deuk in ons budget slaat. Inmiddels weten we precies wat er nodig is voor een geslaagde off-grid ervaring.

Joeri en Anita

Pin It on Pinterest