Gas: voor korte en lange trips

Met ons campergas doen we hetzelfde als wat we er thuis mee doen: koken, verwarmen en warm tapwater produceren. Toch werkt het in een buscamper net even anders dan thuis.

We gebruiken het gas in onze buscamper voor dezelfde doeleinden als in ons huis. Als het buiten fris wordt, geven we de thermostaat een duwtje. Zo nu en dan nemen we een lekker warme douche en ons eten koken we eveneens op gas.

Zelf meenemen

Het grote verschil tussen een huis en een camper is dat er naar het huis een gasleiding loopt en bij een camper wordt dat een beetje lastig. Het gas dat we willen gebruiken, zullen we dus zelf moeten meenemen. Gas wordt verkocht in gasflessen van verschillende groottes en van verschillende merken, bekijk ons starterpakket. Is je gas op, kan je uiteraard je gasvoorraad aanvullen door ofwel je gasfles te laten bijvullen, of door een nieuwe ruilgasfles aan te schaffen.

Universeel systeem?

Wie een gassysteem zoekt dat je in elk land kunt laten bijvullen: dat bestaat helaas niet. De enige uitzondering op die regel is LPG. Dat gas is in de regel makkelijker bij te vullen in diverse landen dan ‘standaard’ campinggas. Om LPG in je camper te kunnen gebruiken heb je een LPG installatie met buitenvuller nodig en die zijn geen standaard onderdeel van een buscamper. We laten LPG dus even buiten beschouwing.

Twee mogelijkheden

Als je voor langere tijd in het buitenland rondreist, kan je twee dingen doen: zorgen dat je met je eigen voorraad gas uitkomt, of ter plekke een statiegeld fles aanschaffen. Als je voor de laatste optie kiest, is het handig om met één Nederlandse fles op pad te gaan en als die leeg is in het buitenland een andere statiegeldfles aan te schaffen. Houd er rekening mee dat je dan ook een andere drukverdeler en/of verloopnippels nodig hebt.

camper gasinstallatie

Zo zuinig mogelijk

Reis je door veel verschillende landen en ben je relatief kort in die landen, is het werken met statiegeldflessen niet bijzonder handig. In dat geval kan je beter met twee volle 11 kilo flessen van huis gaan en proberen zo zuinig mogelijk met je gas om te gaan. Wij verbruiken in de zomer minder dan een halve fles per twee maanden. Dat betekent dat we onder zomerse omstandigheden gemakkelijk zes maanden kunnen overbruggen met twee volle flessen. Hoe doen we dat?

De praktijk

De grootste gasverbruikers zijn de kachel en de boiler. Als je niet verwarmt en geen warm water gebruikt kan je eindeloos lang koken op twee volle flessen. Als je gewend bent om elke dag lekker warm te douchen, is het misschien niks voor jou, maar wij hebben ervaren dat we eigenlijk zelden warm water hoeven te gebruiken. Hoe blijven we dan schoon? Simpel: met een washandje, door vaak te zwemmen, door koud of lauw te douchen en door te douchen op een camping. Vergeet niet dat we in Nederland pas sinds de jaren vijftig badkamers in onze huizen hebben en het is echt niet zo dat iedereen in die tijd een uur in de wind stonk.

Gaskachel of elektrisch kacheltje

Als het over het verwarmen van de bus gaat, wordt het een ander verhaal. Je wilt niet zitten klappertanden aan je tafeltje, want dan gaat de lol er snel af. Het gros van de camperaars gaat echter onder zomerse omstandigheden op pad. Ook als je in de winter in Zuid-Spanje zit, is het overdag al snel warmer dan vijftien graden en met een beetje zon op de bus, wordt het al sneller lekker behaaglijk. In de avond, als de zon onder is, koelt het vrij snel af. Vanaf dat moment zal je moeten verwarmen en dat kan op twee manieren: met je gaskachel, of met een elektrisch kacheltje. Sta je aan de stroom, is een kacheltje van 400 watt al genoeg om het in je bus een graad of 20 te krijgen. Voor de off-grid camperaars is dat geen optie: die zullen ofwel hun gaskachel moeten gebruiken, of een elektrisch kacheltje op de huishoudaccu laten draaien. Met standaard huishoudaccu’s is dat laatste misschien niet verstandig: daarvoor vraagt een kachel te lang te veel vermogen. Met een Lithium Ion huishoudaccu heb je meer opties: ten eerste heb je meer amperage in huis, maar ook is dit type accu beter bestand om hogere vermogens af te geven. Een PowerXtreme 210, met 210 Ampère is voldoende om een klein elektrisch kacheltje een paar uurtjes op te laten draaien. Die laad je de volgende dag weer op met je zonnepaneel.

Waterkoker

Toch kan je ook met koken nog wat gas besparen. Gemiddeld heb je een gram of 10 gas nodig om een liter water aan de kook te brengen. Uitgaande van drie keer twee bakjes thee of koffie per dag (we nemen dan iets meer dan een halve liter per keer en kleinere hoeveelheden water kosten relatief meer gas) kom je dan op zo’n 15 tot 20 gram per dag. Na honderd dagen is dat dus ongeveer 2 kilo gas. Als je je gas alleen gebruikt om op te koken, verleng je je off-grid tijd behoorlijk door het koken van water met een waterkoker te doen. Daarvoor geldt hetzelfde als met een kachel: op de gewone huishoudaccu kan je het beste een zeer laag wattage waterkoker gebruiken, bijvoorbeeld een specifieke 12 volt waterkoker. Heb je een lithium ion huishoudaccu, kan je prima een reguliere waterkoker gebruiken. Met een 1000 watt waterkoker heb je al in een mum van tijd een liter water aan de kook gebracht.

Koudere gebieden?

Ga je vaak langere tijd op pad, in verschillende landen en reis je ook door koudere gebieden en/of seizoenen? Dan is het laten inbouwen van een dieselstandkachel eigenlijk je beste optie. De investering is aanzienlijk, maar onderaan de streep is stoken op diesel eindeloos veel goedkoper dan stoken op gas.

Over ons

Wij wonen, werken en reizen sinds begin 2022 in een buscamper van net geen zes meter. We staan meestal off-grid, omdat we het leuk vinden én omdat twee tot drie tientjes per nacht een aardige deuk in ons budget slaat. Inmiddels weten we precies wat er nodig is voor een geslaagde off-grid ervaring.

Joeri en Anita

Pin It on Pinterest