Home » Regelgeving » Wegenbelasting camper berekenen

Wegenbelasting camper berekenen

Hoeveel wegenbelasting betaalt u voor camper? Hoewel een buscamper (of kampeerauto) als personenauto wordt geregistreerd, maakt de Belastingdienst voor de (bus)camper een uitzondering. Zo is voor een buscamper bij normaal privégebruik het zogenoemde kwarttarief ofwel campertarief van toepassing. Dit is een korting van 75%.

Calculator met pen en papier

Precies weten hoeveel de wegenbelasting voor uw mogelijk toekomstige buscamper gaat worden? Gebruik dan de rekenmodule van de Belastingdienst.

Hoeveel wegenbelasting betaal ik voor mijn buscamper? 

Hoeveel wegenbelasting betaal ik dan? Per provincie kan dit iets verschillen. In de praktijk komt dit bij de door ons aangeboden buscampers op gemiddeld €80,- tot €85,- per maand.

Een manier om de vaste kosten te drukken is om de camper te schorsen als deze meerdere maanden niet gebruikt wordt. Dit betekent wel dat de camper niet op de openbare weg mag staan en rijden.
Een geschorste buscamper moet dus op privé/eigen terrein staan of in een (camper)stalling. Schorsen kan via de website van de RDW met uw DigiD. Let op, hier zijn wel kosten aan verbonden.

Fijnstoftoeslag op buscampers?

Aangezien onze nieuwe en occasion buscampers van Euro 6 motor zijn voorzien is de fijnstoftoeslag (voor oudere diesels) niet van toepassing. Deze is enkel van toepassing op auto’s van voor 1 januari 2011 (Euro 4 en lager).

Zo wordt de motorrijtuigenbelasting berekend

De wegenbelasting wordt bepaald door een paar factoren: de provincie waarin u woont, de brandstof van de camper en de gewichtsklasse van de camper. Campers van voor 1 januari 2011 betalen nog een extra fijnstoftoeslag, boven op de wegenbelasting

Hoewel een camper (of kampeerauto zoals de Belastingdienst het noemt) als personenauto wordt geregistreerd, heeft deze toch een paar uitzonderingen. Zo maakt een camper, mits deze voldoet aan de inrichtingseisen van de Belastingdienst, aanspraak op het kwarttarief ofwel campertarief. Dit is een korting van 75% voor kampeerauto’s omdat deze in de regel maar enkele maanden per jaar gebruikt worden.

Uiteraard voldoen al onze campers aan de inrichtingseisen van de Belastingdienst en vallen in het kwarttarief. Koopt u een tweedehands camper, dan geldt het kampeerautotarief automatisch voor u als de vorige eigenaar ook dit tarief betaalde.

Camper schorsen om geen wegenbelasting te betalen

Een manier om de kosten van de wegenbelasting te drukken is om de camper te schorsen als deze meerdere maanden niet gebruikt wordt. Dit betekent wel dat de camper niet op de openbare weg mag rijden of staan. Om een camper te schorsen moet de camper dus ofwel op eigen terrein staan of in een (camper)stalling.

Tijdens de schorsing van uw camper hoeft u deze niet APK te keuren en geen wegenbelasting te betalen. Zelfs een WA-verzekering is dan niet meer verplicht (in de praktijk is het lastig om uw camperverzekering tijdelijk op te schorten of aan te passen). Dit kan dus een redelijke kostenbesparing zijn. Houdt echter wel rekening met de kosten van het schorsen.
Voor voertuigen tot 15 jaar oud betaalt u het normale tarief van €80,20. Voor voertuigen ouder dan 15 jaar is er een laag tarief van €26,50. De camper uit de schorsing halen is gratis.

Tip: wij adviseren uw camper tijdens de schorsing gewoon verzekerd te houden.

Verhoogde wegenbelasting in de toekomst?

Tijdens Prinsjesdag 2023 heeft het kabinet plannen voorgesteld om de wegenbelasting voor campers per 2026 naar 50% te brengen. Er zou dan geen 25% (kwarttarief) meer betaald worden maar 50% (halftarief). Hoewel dit enkel nog plannen zijn (De Tweede en Eerste Kamer moeten nog over de verhoging beslissen) bestaat de kans dat de wegenbelasting in de toekomst verhoogd gaat worden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over een rijbewijs voor een buscamper, zitplaatsen in de camper of artikelen in de categorie regelgeving? U kunt ook langskomen in ons Camper Experience Center, de grootste buscamper showroom van Nederland. Daar staat de koffie klaar en helpen wij u graag verder. Hier vindt u de routebeschrijving naar Buscamper Nederland.

Pin It on Pinterest