Home » Regelgeving » Rijbewijs voor een buscamper?

Rijbewijs voor een buscamper

Welk rijbewijs nodig voor een buscamper? In dit artikel leest u welke rijbewijzen er zijn en welk rijbewijs u nodig heeft voor bepaalde situaties.

Buscamper op de weg waar stof opwaait

Indien de maximaal toegestane massa meer bedraagt dan 3.500 kg en de inrichting van het aantal vervoerde passagiers is niet meer dan 8 personen, dan is het groot rijbewijs C nodig.

Rijbewijs voor een buscamper

Voor een buscamper geldt meestal het rijbewijs B. Met het B-rijbewijs mag u met een kampeerauto rijden met een maximaal toegestane massa van 3.500 kg en die is ingericht voor het vervoer van maximaal 8 personen, exclusief de bestuurder.

Wanneer een C-rijbewijs nodig?

Indien de maximaal toegestane massa meer bedraagt dan 3.500 kg en de inrichting van het aantal vervoerde passagiers is niet meer dan 8 personen, dan is het groot rijbewijs C nodig. Voor campers zwaarder dan 3.500 kg, maar niet zwaarder dan 7.500 kg, volstaat rijbewijs C1. Rijbewijs C1 is een soort light-versie van rijbewijs C.

Wat dus het verschil maakt of je rijbewijs B of rijbewijs C nodig hebt, is of de maximaal toegestane massa lager of hoger is dan 3.500 kg. Wat het verschil maakt tussen rijbewijs C of rijbewijs C1 is of de camper zwaarder of lichter is dan 7.500 kg. 

Welk rijbewijzen zijn er nog meer?

Naast rijbewijs B, C1 en C bestaat ook nog rijbewijs BE en D.

Rijbewijs BE
Met rijbewijs BE mag u achter de camper (rijbewijs B) een aanhanger trekken:

  • van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen)
  • onder bepaalde voorwaarden meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen)

Voor het trekkende voertuig geldt een toegestane maximum massa van 3.500 kg. Ook voor de aanhanger (of oplegger) geldt sinds januari 2013 een maximum gewicht van 3500 kg. Het gewicht van de aanhangwagen is bovendien gebonden aan de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig: de maximale trekhaaklast van een beremde aanhangwagen. Die staat vermeld op het kentekenbewijs.

Rijbewijs D
Wanneer de camper is ingericht voor het vervoeren van meer dan 8 personen exclusief bestuurder, dan heeft u een D rijbewijs (autobus) nodig. Dit komt bij campers nauwelijks voor.

Meer weten?

Wilt u meer weten over zitplaatsen in de camper, schorsen van de camper, of wegenbelasting berekenen? U kunt meer artikelen bekijk in de categorie regelgeving of langskomen in ons Camper Experience Center, de grootste buscamper showroom van Nederland. Daar staat de koffie klaar en helpen wij u graag verder. Hier vindt u de routebeschrijving naar Buscamper Nederland.

Pin It on Pinterest