Met de camper naar Spanje

Met de camper naar Spanje? Martin en Silvia hebben er een reisverslag over gemaakt. Inclusief een aantal leuke tips en mooie camperplaatsen.

Met de camper naar Spanje

“Voor ons is één ding zeker. De komende jaren zijn we in januari/februari in Spanje.”

Overwinteren willen we het niet noemen. De term “overwinteren” heeft voor ons een bepaald imago wat we net niet willen. De term overwinteren is voor ons, het gedurende een langere periode verblijven op een plaats of plek aan de Middellandse Zee kust. Alle respect voor de mensen die dat leuk vinden, ze hebben groot gelijk, het is ook zeker leuk, maar wij willen reizen, rondtrekken. Dat is nou net de reden dat we gekozen hebben voor een buscamper. In onze beleving heb je een camper om te reizen en dat doen wij dan ook met alle plezier. Zo ook dus afgelopen winter.

Met de camper richting Spanje

Op tweede kerstdag, net na gezellige dagen met kinderen en kleinkinderen, zijn we vertrokken met de camper naar Spanje. De eerste twee dagen hebben we een flinke afstand afgelegd. We wilden zo snel mogelijk onder de regenwolk vandaan en die overdekte nu eenmaal Nederland en Frankrijk. Hoe heerlijk is het dan om in Spanje een oude bekende weer te zien, de zon! We houden van reizen, maar we kijken daarbij niet alleen op de wegenkaart, maar vooral naar de weerkaart. We wilden na de tweede reisdag ten noorden van Valencia uitkomen, daar zou het die week 20-25 graden zijn. Het waren twee lange dagen rijden, maar de temperatuur klopte helemaal. Heerlijk na al die kou en nattigheid in Nederland!

Met de camper aan zee - Alicante

Zo dicht kan je dus bij het strand staan (strand Urbanova bij Alicante)

Hallo vrijheid!

Eerst waren we van plan om in stukjes door te rijden tot de omgeving Malaga, maar het weer daar bleek net wat minder te zijn dan het weer in de omgeving Alicante en Valencia. Geen enkele reden dus om door te rijden. Dat is de vrijheid waar we zoveel van houden. Geen noodzaak om door te rijden naar een gereserveerde plek maar genieten van wat je onderweg tegenkomt. Blijven hangen als je het leuk vindt en doorrijden als je dat (weer) wil. Dat heeft echter ook een keerzijde. In het zuiden van Spanje is het druk met campers en we zagen (en hoorden) dat veel campings vol stonden. Maar deze trip hebben we vooral “vrij” gestaan. Dat vereist een bepaalde reisstijl wat voor ons betekende, een paar dagen vrij staan op een toegestane camperplaats en dan één of twee dagen op een camperplaats met de bekende faciliteiten. Elektra, water, mogelijkheid om chemisch toilet te legen en je grijs water te lozen. Weet je in welke omgeving dat is, is het wel handig om even een dag van tevoren te checken of er plaats is en dan pas te reserveren.

Vrij kamperen

Onze ervaring is, dat er genoeg mooie plekken zijn waar je vrij kan kamperen en camperplaatsen waar je voor één of twee nachten kan reserveren. Zeker als je daarvoor de weekenden mijdt omdat ook steeds meer Spanjaarden in het weekend met hun camper op pad gaan. Door zuinig beleid met je elektriciteit en het gebruik van je toilet hebben we zo zeker een week vrij kunnen staan. En dat doe je natuurlijk alleen op de allermooiste plekjes, tegen het strand (omgeving Alicante, omgeving Valencia) of op een rots met zowel voor als achter de zee (omgeving Jávea). Maar ook wat meer in het binnenland (Vall de Pop in Jalón) waar de amandelboomgaarden in bloei stonden.

uitzicht Javea

Uitzicht op de plaats Jávea. Welk hotel heeft zo’n uitzicht ?

Tips voor vrij kamperen

Je kan o.a. zuinig zijn met je elektriciteit door het gebruik van led lampjes. Je huishoudaccu heeft voldoende capaciteit om je koelkast, vriezer draaiende te houden en daarnaast voortdurend je led lampjes, Gsm’s en IPad op te laden. Ook na een week zonder elektrische voeding gestaan te hebben bleek de huishoudaccu nog gewoon “vol” te zitten. Dagelijkse controle van elektra, water, afvalwater en gas is wel aan te bevelen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Extra aandachtspunt voor Spanje-reizigers is de gasfles (net als in een aantal andere landen). In tegenstelling tot in Nederland kan je in Spanje je gasflessen niet laten vullen. In Spanje heb je ook een andere aansluiting dan in Nederland, dus dat vraagt om de aanschaf van een verloopsetje. Spaanse flessen moeten daar gekocht en geruild worden.

De CamperContact app

Veel plezier hebben we gehad van de app van Campercontact. Er staat goed aangegeven over welke faciliteiten een camperplaats wel of niet beschikt, maar zo kan je ook in de omgeving opzoeken waar je bijvoorbeeld water kan tappen, lozen enz. Onze voorkeursplekken waren vaak dicht tegen het strand gelegen. Vooral met een boulevard met een aantal restaurantjes. Wat we vaak deden is op tijd opstaan, een lekkere wandeling maken van een drietal kilometers om daarna op het terras van een van de restaurantjes, aan het strand of op de boulevard, in het opkomende zonnetje te ontbijten. Voor ons het ultieme genieten.

Fietsen rondom Valencia

Wat ook opvalt is het feit dat het fietspadennetwerk in Spanje (althans waar wij waren) best goed tot uitstekend (Valencia) is. Veel vrij liggende fietspaden en wat ook een verademing is, is het gedrag van de automobilist in Spanje. Er is daar een verplichting om minstens 1,5 meter ruimte te laten tussen auto en fietser en daar houden ze zich keurig aan. Kunnen ze je niet direct voorbij op een weg, ook al fiets je uiterst rechts, dan blijven ze rustig achter je rijden totdat er geen tegenliggers meer zijn. Wij voelden ons daar echt veilig op de fiets en, al vaker gezegd, wat een geweldige range heb je met elektrische fietsen (let op, je hebt wel een elektrische aansluiting nodig om je fietsaccu op te laden !)

Fietsen rondom Valencia

Klaar om een dagje te gaan fietsen (strand Urbanova bij Alicante)

De Spaanse keuken

In totaal zijn we zes weken weggeweest en alle dagen hebben we heerlijk buiten kunnen eten. En wat kan je toch heerlijk eten in Spanje, de heerlijkste paella’s, verse vis… Voor het geld hoef je het zeker niet te laten. Voor een bedrag tussen 10 en 15 euro p.p. heb je een “menú del dia”, bestaande uit voor-, hoofd- en nagerecht, brood en wijn inclusief en vaak van de beste kwaliteit. Oh ja, wil je echt veel verse vis kopen of zien, in verschillende steden en plaatsen hebben ze Mercat’s, overdekte markten, met de heerlijkste uitstallingen van verse vis. Absoluut een aanrader.

Voor ons is één ding zeker. De komende jaren gaan we met de camper naar Spanje en zijn we in januari/februari daar. Mogelijk door een geweldige investering waar we geen seconde spijt van hebben gehad: de koop van onze Pössl 2 Win R Plus van Buscamper.nl

Meer persoonlijke verhalen?

Wilt u meer verhalen van camperaars lezen? Bekijk dan de persoonlijke reisverslagen voor meer ervaringen, tips en inspiratie.

Pin It on Pinterest