Home » Algemeen » Verschil tussen een buscamper en camperbusje

Verschil tussen een buscamper en een camperbusje

Het verschil tussen een buscamper en een compacte buscamper (camperbusje) is vooral het formaat. Hierdoor zijn ook de voorzieningen anders. Met een camperbusje gaat het meer om de kampeerervaring waar het met een buscamper gaat over reizen en wonen.

Buscamper en compacte buscamper

Houdt u van het rijcomfort van een auto en twijfelt u tussen een buscamper en een camperbusje? Lees dan hier de voor- en nadelen.

Overeenkomsten

Het camperbusje, bekend geworden door de VW California’s, bestaat al langer dan de buscamper. Net als de buscamper is het camperbusje voorzien van een keukentje en een bed. Grappig genoeg heeft een camperbusje meestal twee bedden: één achterin en één in het hefdak; een constructie waarbij je het dak heel gemakkelijk verhoogt tijdens het kamperen.

Lengte van het voertuig

Een buscamper is een kampeerauto gebouwd op basis van een bestelbus zoals een Fiat Ducato of Citroën Jumper. Een Compacte buscamper of camperbusje is ook gebouwd op basis van een bestelbus, maar dan op basis van een Citroën Spacetourer of Mercedes Vito. Een buscamper heeft doorgaans een lengte tussen 5,41 en 6,99 meter. Een camperbusje heeft meestal een lengte rond de 4,95 meter.

Hoogte van het voertuig

De hoogte van beide recreatievoertuigen verschilt ook. Zo heeft een camperbusje vaak een hoogte van 1,99 meter en een buscamper 2,58 meter. Op beide campers past een hefdak voor extra slaapplaatsen of meer stahoogte. Vanwege het verschil in hoogte is een Compacte buscamper nog beter geschikt voor smalle wegen, lage bruggen en tunnels in het buitenland en parkeergarages.

Voorzieningen

Door het verschil in lengte en hoogte, zijn er degelijke verschillen in voorzieningen. Het camperbusje heeft namelijk geen vast bed en heeft geen toiletruimte. Je maakt van de bank een bed, of je slaapt in het hefdak. Bij de buscamper heb je altijd een vast bed. In een camperbusje heb je geen vast toilet: je kunt wel een port-a-potti meenemen. Ook een vaste douche ontbreekt. Soms is er wel een aansluiting voor een buitendouche. Waar je in een buscamper dus ook even rustig op bed kunt gaan liggen, terwijl iemand anders
aan het koken is, wordt dat in een camperbusje wel erg lastig. De beweegruimte in de buscamper is simpelweg groter dan in het camperbusje.

Rijden en parkeren

Tegenover de beperkte binnenruimte van het camperbusje staat een aantal voordelen ten opzichte van de buscamper. Een camperbusje rijdt namelijk als een normale gezinsauto. Hij past in elk parkeervak, manoeuvreert door de smalste straatjes, kan in parkeergarages komen, heeft een lager verbruik, valt in hetzelfde tarief als personenauto’s op tolwegen en veerboten, is stiller, hobbelt minder en kan daardoor uitstekend als dagelijkse auto worden ingezet.

Welke voor wie?

Wie veel spullen meeneemt en een vast bed en toilet wilt, is de buscamper de enige keuze. Wie zijn camper graag als dagelijkse auto wil gebruiken, graag op kampeervakanties gaat en alle goede rij-eigenschappen van een gezinsauto heeft, komt uit bij het camperbusje.

Bekijk de modellen binnen de categorie buscampers en compacte buscampers.

Pin It on Pinterest