Heeft een camper winterbanden nodig?
Als je veilig met de camper op pad wilt en liever geen bekeuringen betaalt, is het handig om onderweg naar de wintersportbestemming te rijden op winterbanden. Wij zetten de belangrijkste informatie over winterbanden voor je op een rijtje!

Bandentests hebben aangetoond dat winterbanden bij koude temperaturen, in het bijzonder bij sneeuw en ijs, meer veiligheid bieden dan nieuwe zomerbanden. Uit het oogpunt van verkeersveiligheid is het dan ook raadzaam tijdens de winter(vakantie) op winterbanden te rijden.
Winterbanden, 2 of 4 banden
Wanneer op winterbanden wordt overgegaan is de keuze voor vier winterbanden het veiligst. Stel dat er alleen op de aangedreven vooras winterbanden worden gemonteerd en de achteras houdt de zomerbanden. Er is nu een situatie ontstaan van duidelijk verschil in profilering.
Het profiel zorgt voor afvoer van sneeuw. Vanwege het verschil in profiel is er ook verschil in afvoer van sneeuw, waardoor de voorbanden een betere afvoer en daardoor een beter contact met de weg hebben dan de achterbanden. Met name bij doorrijden van bochten of bij een plotselinge uitwijkmanoeuvre kunnen er problemen ontstaan.
Het is dan ook niet uitgesloten dat de achteras onder deze omstandigheden uitbreekt en de kampeerauto de bocht uit vliegt. Door heel voorzichtig te rijden is met goed sturen het een en ander te compenseren, maar om verrassingen uit te sluiten is het veiliger om met vier winterbanden te rijden.
Bron: NKC april 2016. Kijk voor meer en actuele informatie: https://www.nkc.nl/advies/techniek/de-band-winterbanden/
ANWB 2016-11: All season banden en M+S banden
All seasonbanden vormen een compromis tussen winterbanden en zomerbanden. Ze hebben duidelijke voordelen ten opzichte van zomerbanden onder winterse omstandigheden en tekortkomingen ten opzichte van winterbanden op besneeuwde wegen. M+S is een niet-beschermde aanduiding: Modder en Sneeuw.
Naast winter- en zomerbanden zijn er ook 4-seizoenenbanden (all season). Dit type band is een compromis tussen een zomer- en een winterband. Hij heeft duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter maar ook duidelijke tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter.
Ten opzichte van winterbanden vertonen all season banden tekortkomingen, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all season banden.
Op hellende wegen met sneeuw zal de grip al gauw tekort schieten, wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. All seasonbanden zijn dus echt niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden. In een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel inzetbaar, op bijvoorbeeld een tweede auto die niet meegaat naar de wintersport.
Met all seasonbanden moet je zowel in de zomer als de winter je rijstijl aanpassen. Door meer afstand te houden en je snelheid aan te passen kun je compenseren voor de tekortkomingen die deze banden ten opzichte van de specialisten hebben. Het is de vraag of je dat moet willen. De veiligste combinatie is winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.
M+S banden
Sommige banden zijn voorzien van het niet beschermde symbool M+S (modder en sneeuw). Maar M+S op banden zegt niets over de rijeigenschappen onder winterse omstandigheden. Let daar dus goed op bij het kopen van all seasonband. En kijk ook goed waar u all seasonbanden koopt.
Bron: ANWB