Regels voor winterbanden in diverse landen

De regels voor winterbanden verschillen per land. Sommige landen hebben een vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn, andere kennen een verplichting bij winters weer. In dit artikel hebben we de belangrijkste regels per land op een rijtje gezet.

Winterband met sneeuwkettingen

Heel veel landen handhaven regels m.b.t. winterbanden. In Nederland, evenals in België en Denemarken, zijn winterbanden voor de buscamper niet verplicht, maar worden bij winterse omstandigheden wel geadviseerd. We praten dan over een minimale profieldiepte van 4 mm.

Regels betreft winterbanden per land

Duitsland
Duitsland heeft de regels t.a.v. winterbanden per 1-1-2018 flink aangescherpt. Op nieuw gekochte winter-of all-season banden moet in Duitsland behalve het M+S teken ook een sneeuwvlok staan. Winterbanden zijn te herkennen aan het M+S (modder en sneeuw) teken. Deze aanduiding is echter niet beschermd, er zijn nl. ook zomerbanden met de M+S aanduiding te koop.

Steeds meer Europese landen eisen nu het 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) teken. Gelukkig is er een overgangsregel. M+S banden die voor 2018 zijn gekocht mogen tot 2024 worden gebruikt, daarna moet alles zonder sneeuwvlok uit het verkeer zijn.

Luxemburg
In Luxemburg gelden dezelfde regels als in Duitsland.

Frankrijk
Winterbanden zijn alleen verplicht als dit met borden wordt aangegeven. De minimale profieldiepte is 3,5 mm.

Italië
Winterbanden zijn niet verplicht op enkele gebieden na zoals in Zuid-Tirol, Aostadal, Brennersnelweg. Dit geldt voor de periode vanaf 15 oktober t/m 15 april. Dit staat dan met borden aangegeven. Denemarken: Het advies is gelijk aan Nederland.

Oostenrijk
Winterbanden zijn verplicht van 1 nov. t/m 15 april. Heb je geen winterbanden dan moet je sneeuwkettingen gebruiken.

Zwitserland
Winterbanden zijn niet verplicht, maar hinder je het verkeer als de banden niet voldoende grip hebben, dan krijg je wel een boete.

Noorwegen en Zweden
Hier gelden uitgebreide regels. Kijk hiervoor bijv. op de website van de ANWB.

Winterbandensymbool bron: ANWB winterbanden 2018.

Meer weten?

Lees meer artikelen in het kenniscentrumstel uw vraag of kom langs in ons Camper Experience Center, de grootste buscamper showroom van Nederland. Daar staat de koffie klaar en helpen wij u graag verder. Hier vindt u de routebeschrijving naar Buscamper Nederland.

Pin It on Pinterest