Tol in Noorwegen

Tol in Noorwegen, waarom is dat? Om de kosten voor de vele wegen, bruggen en tunnels te financieren zijn er veel tolwegen in Noorwegen. Het is goed om dit vooraf te realiseren, omdat het van invloed is op de kosten van uw vakantie.

Verkeersbord tol in Noorwegen

Op een groot aantal wegen in Noorwegen moet tol betaald worden. Voor veel trajecten is dat tijdelijk, want in Noorwegen worden de kosten voor nieuwe wegen, bruggen en tunnels betaald door tolheffingen. Wanneer de bouwkosten verrekend zijn, wordt de tolheffing op dat specifieke traject weer opgeheven. Bergen, Oslo, Trondheim, Kristiansand en enkele andere steden heffen eveneens (stads)tol.

Tolwegen in Noorwegen

Hieronder staan de verschillende soorten tolstations bij de tolwegen:

  1. Bemande tolstations
  2. Onbemande tolstations
  3. Automatische tolstations met camera’s

Bemande tolstations

Er is nog 1 tolweg waar u aan het tolpoortje moet betalen.
Dit is de weg door de Atlanterhavs tunnel. Hier kunt u betalen met uw creditcard of contant.

Onbemande tolstations

Bij de onbemande tolstations is het meestal mogelijk om met de creditcard of contant te betalen.
De meeste onbemande tolstations komt u vooral tegen op de bergwegen. De tol die hier gevraagd wordt is voor het onderhoud van de bergwegen.

Bij deze tolpoortjes is het niet altijd mogelijk om met een creditcard te betalen. Het is daarom handig om altijd kleingeld (NOK 10 en NOK 20 muntstukken) op zak te hebben.

Automatische tolstations met camera’s

De meeste Noorse tolstations zijn automatisch zodat u er zonder te stoppen doorheen dient te rijden. Hier wordt een opname gemaakt van de kentekens van alle auto’s zonder Visitors’ Payment.

Als u geen Visitors’ Payment-contract hebt, wordt de rekening, zonder extra kosten, naar de eigenaar van het voertuig opgestuurd. Deze rekening is afkomstig van EPC plc in Londen, Verenigd Koninkrijk. Het kan zes maanden duren vóór de rekening wordt verzonden. Als u de rekening niet op tijd betaalt, ontvangt u eerst een herinnering en vervolgens wordt de rekening verhoogd met NOK 300.

Betaal tol door middel van “Visitors’ Payment / EPC”

Registreer uw auto via EPC ( Euro Parking Collection plc.) Voor uw vertrek kunt u uw auto registreren via EPC: https://www.epcplc.com/rental ( Hier vindt u ook meer informatie over het betreffende bedrijf).

Als u een EPC account aanmaakt ontvangt u de rekening sneller thuis. In dit account kunt u de rekeningen, de vervaldata van de rekeningen, en foto’s bekijken.

Een voordeel is dat u over de tolwegen rijdt zonder te stoppen. De kentekenplaat van uw auto wordt gefotografeerd, niet die van de caravan of aanhangwagen. De rekening wordt naar uw huisadres gestuurd en u betaalt de rekening via uw Nederlandse bank.

Betaal tol door middel van AutoPASS ( toll tag )

AutoPASS is een andere manier om in Noorwegen tol te betalen. AutoPASS is een elektronisch betalingssysteem waar een AutoPASS label als betaalmiddel voor wordt gebruikt.
Buitenlandse auto’s kunnen ook van dit systeem gebruik maken. Deze betaalmogelijkheid is nuttig als u langer dan 3 maanden in Noorwegen verblijft. Voor alle zakelijk gebruikte voertuigen (vrachtwagens en bussen) van meer dan 3,5 t is vanaf 1 januari 2015 een AutoPass-box verplicht!
Om een AutoPASS label te krijgen moet u de volgende stappen ondernemen:

  • Teken een overeenkomst met één van de tolaanbieders in Noorwegen en u krijgt korting bij veel van de tolstations
  • U betaalt een waarborgsom van NOK 200 voor het AutoPASS label

Voor elke keer dat u door een tolstation rijdt wordt het te betalen bedrag van uw rekening afgeschreven. Als u Noorwegen verlaat kunt u het AutoPASS label per post naar de tolaanbieder terugsturen en kunt u de overeenkomst beëindigen. Hierna ontvangt u de waarborgsom en het restant van uw account terug > http://www.autopass.no.

Meer bijzonder nuttige informatie over Tol in Noorwegen vindt u via de link.

Huurcamper

Als u een camper bij ons huurt dient u zelf uw huurcamper vooraf aan te melden voor betaling bij de tolstations. Als u dit niet doet worden de rekeningen naar ons bedrijf gestuurd en moeten wij die rekeningen weer doorsturen naar u. De extra administratiekosten dienen we dan in rekening te brengen

Meld de huurcamper aan voor tolbetaling met uw creditcard (Visitor’s Payment), onder opgave van het kenteken van de huurwagen en de huurperiode. Het kenteken kunt u evt. telefonisch van ons verkrijgen.

Automatische tolheffing
De meeste tolstations (meer als 80%, aandeel stijgend) zijn volautomatische tolstations. De tolheffing vindt in het lopende verkeer plaats. Bij deze tolstations kan de tol niet handmatig worden betaald en het is strikt verboden om de stoppen. In plaats hiervan vindt de tolheffing door een AutoPass-box of door het lezen van het voertuigkenteken via camera’s plaats.

Meer weten?

Lees meer artikelen in het kenniscentrum, zoals Tol in Frankrijk, stel uw vraag of kom langs in ons Camper Experience Center, de grootste buscamper showroom van Nederland. Daar staat de koffie klaar en helpen wij u graag verder. Hier vindt u de routebeschrijving naar Buscamper Nederland.

Pin It on Pinterest