Tol in Frankrijk

Tol in Frankrijk. In Frankrijk zijn de meeste autosnelwegen tolwegen. In dit artikel leest u alles wat u wilt weten voordat u met de camper naar Frankrijk vertrekt.

Een buscamper op de weg

Via de routeplanner van de ANWB kunt u berekenen hoeveel tol u kwijt bent op de Franse tolwegen.

Tolwegen in Frankrijk

Fransen betalen geen wegenbelasting, daarom wordt er op veel wegen in Frankrijk (ook tunnels en bruggen) tol geheven. De inkomsten worden vervolgens gebruikt om de wegen te onderhouden.

Onder welke categorie valt de buscamper?

De buscamper valt onder categorie 2: auto’s, busjes, campers en bestelwagens zonder of met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan 2, maar minder dan 3 meter is.

Hoe kan ik de tol in Frankrijk betalen?

In Frankrijk vindt u nog de (bemande) tolpoorten. Boven elke tolpoort wordt aangegeven hoe u bij het desbetreffende tolpoort kunt betalen. Dit kan zijn met een tolbadge, contant/creditcard of creditcard. 

Betalen met een Nederlandse bankpas is op sommige wegen mogelijk, maar het is verstandig altijd een creditcard bij u te hebben. Daarmee weet u zeker dat de kaart geaccepteerd wordt.

Let op! Bij automatische tolpoortjes blijkt de klasse-indeling van campers soms mis te gaan. Het is raadzaam om indien mogelijk altijd voor bemande poortjes te gaan. Andere optie is zelf het bedrag en de klasse te controleren en hulp in te roepen via de intercom.

Wat is een tolbadge?

Een tolbadge is een elektronisch kastje die u in de camper achter de ruit plaatst. Daarmee kunt u automatisch tol betalen en hoeft u niet te wachten bij een tolpoort. U kunt doorrijden onder het bord télépéage en Liber-t. In het hoogseizoen kunt u hiermee wachttijden besparen. Met de tolbadge kunt u ook betalen bij enkele honderden parkeerterreinen en parkeergarages in Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië.

Wanneer een tolbadge aanschaffen?

Een tolbadge kost geld en is alleen gunstig als u meer dan 1x door Frankrijk, Italië, Spanje of Portugal rijdt. Of als u in het hoogseizoen reist en wachttijden wilt vermijden.

Tolbadge is niet verplicht, wel handig in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal. U koopt de tolbadge in een ANWB-winkel.

Meer weten?

Lees meer artikelen over regelgeving of kom langs in ons Camper Experience Center, de grootste buscamper showroom van Nederland. Daar staat de koffie klaar en helpen wij u graag verder. Hier vindt u de routebeschrijving naar Buscamper Nederland.

Pin It on Pinterest