Home » Reisverslagen » Kamperen in het najaar

Kamperen in het najaar

Kamperen in het najaar? Martin en Silvia reden afgelopen najaar met een Pössl 2Win R Plus naar Portugal en Spanje en beleefde daar samen mooie avonturen. Laat je inspireren door hun reisverslag inclusief tips voor mooie camperplaatsen.😀

Wijngaard Quinta do Canhoto bij Albufeira, Portugal

“We vinden het een feest om op deze manier met onze eigen camper te reizen. We hebben hem een jaar geleden bij Buscamper Nederland gekocht en hebben meer dan 130 nachten in onze camper overnacht. We beseffen dat we dus 1/3 van het afgelopen jaar op pad geweest zijn.”

Kamperen in het najaar: met de camper op pad

Ieder seizoen kan je genieten met je camper. Ook in het najaar, vooral in het najaar eigenlijk voor ons. Corona heeft ons lang in Nederland gehouden en daar hebben we de mooiste en voor ons nog veel onbekende plekjes leren kennen. Locaties waar we nog nooit geweest waren. Vreemd eigenlijk omdat we al veel delen van de wereld bezocht hadden. De combinatie van een camper en (elektrische) fietsen geeft je een ongelooflijke range in echt alle seizoenen en daarmee een geweldige vrijheid.

Op naar het zuiden

Na de vele corona beperkingen en de toch iets tegenvallende zomer zijn we dit jaar voor een periode van 5 weken naar het zuiden gereden, naar het goede weer. Door het werk en daardoor het beperkte aantal verlofdagen, was het lang geleden dat we ons zo’n lange vakantie konden veroorloven. Wij zijn absoluut geen “planners” die lang van tevoren kampeerplaatsen en campings reserveren. Natuurlijk heb je wel een idee waar je ongeveer naar toe gaat maar we laten ons toch meer door de weerkaart leiden dan door de wegenkaart. Zo ook deze vakantie.

Kamperen in het najaar - La Signatura

In La Signatura, Spanje

De eerste twee dagen hebben we best veel kilometers gereden. We wilden vanwege het weer zo snel mogelijk in Spanje zijn om vervolgens kleinere afstanden te rijden, maximaal 200-300 km. per dag en vooral te genieten van de omgeving. Deze keer weinig campings bezocht en ons vooral gericht op camperplaatsen, (legale en aangewezen) parkeerplaatsen, wijngaarden, boerderijen en bodega’s. Deze hebben we op verschillende manieren gevonden en ontdekt. We hebben veel gebruik gemaakt van de app van Campercontact, van Portugal EasyCamp en España Discovery. Ook hebben we gestaan op camperplaatsen waar we eerst van dachten: dat nooit…

De reis naar het zuiden in het najaar

We hebben gereden totdat we er genoeg van hadden en zochten vervolgens op de app van Campercontact naar een goede overnachtingsplaats. Zo hebben we de eerste dag overnacht op een parkeerplaats in een dorpje in Frankrijk. Geen voorzieningen maar dat was geen enkel probleem. Met je tank water, voor 1/3 gevuld, een toilet aan boord en ons eigen kleine badkamertje ben je echt selfsupporting zoals dat heet. Het is heerlijk om ’s morgens bij een lokaal bakkertje verse broodjes te halen en in je camper te ontbijten voordat je verder gaat. Zo reden we de tweede dag Spanje binnen en zijn we terechtgekomen in Vitoria Gasteiz. Een stad waar we nog nooit van gehoord hadden, al is deze stad groter dan Eindhoven. Daar hebben we voor het eerst gestaan op een grote parkeerplaats tussen tientallen andere campers. Een ding waar we eerst van dachten, dat nooit, maar dat valt zeker niet tegen. Je loopt ’s avonds de stad in, je rijdt ’s morgens na het ontbijt weer verder en je slaapt in je eigen camper. Je hebt dus totaal geen last van de andere campers. Onze eerste ervaring met kamperen op een grote camperplaats. Goed bevallen dus !

Aangekomen in Portugal

Via Salamanca zijn we Portugal ingereden. We hebben in Portugal gestaan op parkeerplaatsen in de stad, praktisch op het strand, op de mooiste wijngaarden en (sinaasappel)boerderijen. Daar hebben we gebruik gemaakt van de site “portugaleasycamp.com”. Op deze site, voorzien van een kaart, staan een groot aantal wijngaarden en boerderijen waar je mag kamperen. Het werkt zo. Je zoekt online op een kaart een locatie en je koopt daar meteen een productenpakket, vaak 2 flessen wijn of wat andere lokale producten. Er was zelfs een sinaasappelboerderij waar je een ontbijt kon bestellen. Zelden duurder dan 15-20 euro en gewoon de normale prijzen die ze hanteren. Je rijdt er ’s middags naar toe, je krijgt deze producten en je kan verder gratis op hun terrein je camper parkeren. Wel belangrijk, dit is voor autonome campers, je kan geen gebruik maken van faciliteiten. Maar je staat heerlijk aan of in een wijngaard of midden tussen de sinaasappelbomen. Wat je kan verwachten staat duidelijk op de site. Let op, je moet wel betalen met PayPal maar met je eigen creditcard kan je ook die PayPal betaling doen.

Kamperen in het najaar - Dos I's

Op sinaasappel boerderij Quinta dos I’s bij Algoz, Portugal

España Discovery

In Spanje hebben we gebruik gemaakt van España Discovery. Zelfde idee maar net weer anders. Hier is het niet verplicht om vooraf producten te kopen maar ze verwachten wel dat je ter plaatse iets koopt. Het overnachten is ook hier weer gratis en in principe zonder faciliteiten. Maar ook hier troffen we weer een wijngaard aan waar ze weliswaar geen elektriciteit hadden maar wel keurig een toilet en een douche. Om 18:00 uur werden we op de boerderij achtergelaten met een uitleg hoe de poort open en dicht moest. Ze vertrouwen je echt. De “toegang” tot 200 locaties in Spanje, wijngaarden, bodega’s en boerderijen is het tonen van een recent boek van España Discovery, in dit geval de versie 2021/2022. Dit kan je kopen op de site “camperreiswinkel.nl”. Een soort lidmaatschap waardoor je gebruik kan maken van de mooiste plekjes. In het boek en bijbehorende kaart alle deelnemende bedrijven.

Kamperen in het najaar - Malaga

Camperplaats Area Malaga Beach bij La Cala Del Moral, Spanje

“Dat nooit..”

We hadden ze gezien, de grotere camperplaatsen waar veel campers naast elkaar geparkeerd staan. Ook weer zoiets wat bij ons de status “dat nooit” had. Maar soms moet je wel aan de Zuid-Spaanse kusten. Wat is dat meegevallen. Bij Malaga stonden we praktisch aan het water en wat bleek, je hebt eigenlijk helemaal geen last van al die andere campers. Je hebt je eigen camper en je ziet één camper die naast je staat. En we hebben ook ervaren dat veel camperaars echt op zichzelf zijn waarbij de privacy van eenieder hoog gewaardeerd wordt. “Dat nooit” is voor ons veranderd in “volgende keer weer”.

Het is een feest

Kamperen in het najaar. We vinden het een feest om op deze manier met onze eigen camper te reizen. We hebben hem een jaar geleden bij Buscamper Nederland gekocht en hebben meer dan 130 nachten in onze camper overnacht. We beseffen dat we dus 1/3 van het afgelopen jaar op pad geweest zijn. Dat zal de komende jaren alleen maar meer worden. Het is heerlijk om met een betrouwbare, kwalitatieve camper, zo’n lange periode zonder vaste woon- en verblijfplaats door te brengen.

Martin en Silvia

Meer persoonlijke verhalen?

Wilt u meer verhalen van camperaars lezen? Bekijk dan de persoonlijke reisverslagen voor meer ervaringen, tips en inspiratie.

Pin It on Pinterest