Camper tips voor beginners

Een aantal leuke campertips voor beginners. Heeft u net een camper aangeschaft of gehuurd? Of bent u aan het dubben of het wat voor u is? We hebben de belangrijkste campertips voor u op een rijtje gezet.

Gereedschap voor in de camper

Campertip voor beginners: is de stroomkabel lang genoeg om aan te sluiten op de staanplaats?

Campertips voor beginners

Voorbereiding
Een goede start begint met een grondige kennis van de camper. Een eerste (proef)rit is snel gemaakt, maar dan kent u de camper nog niet. Afhankelijk van de staat kan er onderweg toch wat misgaan. Wie een (vaak nieuwe) camper huurt, mag erop rekenen dat alles perfect werkt. Maar hoe ouder de camper wordt, hoe meer kleine gebreken er kunnen komen. De camper bestaat immers uit meer dan een auto met wat meubilair. Weet u waar de zekeringen zitten en of er reservezekeringen zijn? Hoe de watervoorziening werkt en de verwarming? Hoe moest de koelkast ook al weer op gas? Etc. genoeg zaken om je even in te verdiepen. We geven achtereenvolgens enkele tips.

Leer de camper grondig kennen
Weet waar elk onderdeel voor dient. Zorg dat je alles weet te vinden en weet hoe het werkt of waarvoor het dient. Berg alle papieren aangaande het technische gedeelte van de camper (evenals extra voorzieningen e.d.) in een map op. Hetzelfde geldt voor verzekeringspapieren e.d.

Ken de maten van uw camper
Zorg dat de exacte maten van de camper bekend zijn en schrijf deze op een klein blaadje dat onder handbereik is (bijv. achter de zonneklep). Met name breedte en hoogte zijn de maten waar men onderweg ineens van moet weten: kan ik hier doorheen of onderdoor? U zult niet de eerste beginneling zijn die met schade aan het dak thuiskomt. Let bij de breedtemaat m.n. op de spiegels en de luifel. Let daar vooral ook op bij het achteruit manoeuvreren. Ook hiervan geldt dat menigeen goed in de achteruitkijkspiegel keek, maar niet had opgelet dat de luifel net iets breder was. En even een boom die iets schuin helde, een gekraak en het is gebeurd!

Gereedschap meenemen
Zorg dat er altijd enig gereedschap aan boord is. Wie a-technisch is moet zich enige vakkennis zien eigen te maken. Een deurtje dat niet meer lekker loopt, een fietsendrager die niet helemaal naar behoren werkt, een lekkende wasbak, een schroef die wat losgetrild is en noem maar op, het kan allemaal voorkomen. Zelf heb ik een behoorlijke diversiteit aan gereedschap bij me, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Zelfs een simpel stukje kleefband of ijzerdraad heeft me al eens uit de brand geholpen. Een speciale bak aan boord waarin alles zit is erg handig.

Reservespullen meenemen
Reservesleutels, reservelampen (voor de auto) en reservezekeringen (voor zowel auto als camper) aan boord zijn een vanzelfsprekendheid.

Afhankelijk van hoe compleet de gekochte of gehuurde camper is, is het goed op de volgende zaken te letten:

  • Voor elektra-aansluitingen moet een voldoende lang snoer aanwezig zijn. Een extra snoer is niet overbodig. Vaak kan men een gewone Nederlandse stekker gebruiken, maar even vaak is er een speciale campingaansluiting. Het beste is een kabel te hebben met daarbij nog een kort verlengstukje voor overgang van NL-stekker naar campingstekker (de ronde driepolige).
  • Voor het tappen van water is een slang niet overbodig. Daarbij horen ook weer een paar verloopstukjes (Gardena) om die slang overal te kunnen aansluiten (er zijn smalle en bredere schroefmonden aan kranen).
  • Voor gewoon drinkwater gebruik nooit het water uit de tank.
  • Tip: Een extra jerrycan voor zo’n 5 ltr gebruiken voor koffie e.d. Flessenwater gebruiken als drinkwater.
  • Om de camper horizontaal te kunnen plaatsen is een kleine waterpas erg handig. Bovendien zijn er speciale blokken die onder de wielen gelegd kunnen worden, zodat de camper zoveel mogelijk horizontaal komt te staan.

Bron: http://www.opstapkip.nl/tipsbeginners.pdf

Meer weten?

Wilt u meer weten over veiligheid in de buscamper, of artikelen lezen in de categorie veiligheid? U kunt ook langskomen in ons Camper Experience Center, de grootste buscamper showroom van Nederland. Daar staat de koffie klaar en helpen wij u graag verder. Hier vindt u de routebeschrijving naar Buscamper Nederland.

Pin It on Pinterest