Camper winterklaar maken

Camper winterklaar maken? Meestal gebeurd dat ergens in oktober of november, net voordat de eerste sneeuwvlokken gaan vallen. Ontdek hier alle tips om uw geliefde camper te beschermen tegen deze winterse grillen. Wanneer u deze punten zorgvuldig naloopt kun u in de lente weer onbezorgd op reis en van uw camper genieten.

Camper winterklaar maken: bevroren ruiten

Voor wat betreft het onderhoud van het autogedeelte adviseren wij het onderhoudsschema zoals de fabrikant dit voorschrijft aan te houden.

Tips voor de winterstalling

 

● Zet uw camper in de stalling met een volle brandstoftank en een volle AdBlue tank. De volle dieseltank voorkomt condens in de brandstoftank en een volle AdBlue tank voorkomt kristallisatie van de AdBlue.
● Trek de handrem niet aan om vastvriezen te voorkomen. Zet uw bus wel in z’n versnelling.
● Pomp de banden op met ongeveer 0.5 bar extra ten opzichte van de geadviseerde bandendruk.
● Zorg dat al het water is afgetapt uit boiler, vuilwatertank, schoonwatertank en cassettetoilet (zie ook: aftappen water Pössl, Globecar en Summit).
● Sla uw matrassen en kussens van de bank bij voorkeur thuis droog op, of zet deze rechtop in de camper als u ze thuis niet kwijt kunt.
● Laat geen levensmiddelen achter in de camper. Muizen houden, net als u, ook van kamperen, vooral als ze er wat bij te eten krijgen.
● Laat de combihorren open staan om de veren te ontspannen: zo gaan ze langer mee.
● Zet de koelkastdeur en het vriesvakje open, of op z’n minst in de ventilatiestand.
● Zorg voor regelmatige lading van de camperaccu en motoraccu. Bij voorkeur 1 keer per week 8 uur, maar minimaal 1x per maand 24 uur. In de stalling kunt u de bus gewoon aan de stroom leggen m.b.v. een tijdklok (weekklok).

Water aftappen en boiler leegmaken Pössl, Globecar en Summit

Camper winterklaar maken: in de stalling of voor de winter:

● De zwarte driehoekige draaiknop op de watertank dient u helemaal open te zetten = 2x helemaal rond (360 °) ( zie evt. sticker boven op de watertank). Bij modellen 2011 en ouder de stop uit de schoonwatertank verwijderen.
● Draai de blauwe knop boven op de vorstbeveiliging een kwartslag. Als er nog water in de boiler zit, loopt dat er nu uit.
● Bij de Summit 600 dient u onder de tafel (vloerluik) de rode waterkraan open te draaien.
● Zet de 12 Volt hoofdschakelaar uit op het bedieningspaneel.
● Zorg er voor dat alle verbruikers van elektriciteit zijn uitgeschakeld, zoals de koelkast en de omvormer. Als uw bus een massaschakelaar heeft, kunt u die omzetten. Dit laatste geldt alleen als de camper in de stalling/winter niet minimaal 1 maal per maand aangesloten kan worden aan de stroom.
● Zet de waterkranen in de middenstand open en laat ze open staan. Haal de doucheslang omhoog en blaas beide kranen door. Het doorblazen is heel belangrijk om kapotvriezen van de kranen te voorkomen. Kijk in bovenstaand filmpje vanaf minuut 3:00 hoe wij dit doen.

Uit de stalling of na de winter:

● Zet alle kranen dicht.
● Draai de zwarte draaiknop boven op de watertank dicht, of bij de oudere modellen, doet u de stop weer in de schoonwatertank.
● Zet, indien nodig, de massaschakelaar om, zodat er weer spanning is.
● Draai de blauwe knop bovenop vorstbeveiliging een kwartslag (dwars op zwarte behuizing) ( zie evt. item VORSTBEVEILIGER)
● Zet de 12 Volt hoofdschakelaar aan op het bedieningspaneel. Zet de kraan open en controleer of de waterpomp draait. U hoort een zoemend geluid. Zo niet dan moet u of in het EBL Block de zekering “PUMPE” vervangen of de waterpomp vervangen.
● Vul de schoonwatertank. De boiler wordt vanzelf gevuld door de kranen open te zetten op de warm-water stand. De boiler vult zich dan eerst met 10 liter water. Zo gauw er water uit de kranen komt is de boiler volledig gevuld.

Water aftappen en boiler leegmaken Adria

Camper winterklaar maken: in de stalling of voor de winter:

● Draai de driehoekige draaiknop helemaal open (2x helemaal rond: 360 °). Bij de oudere modellen verwijdert u de stop uit de schoonwatertank.
● Draai de blauwe knop bovenop de vorstbeveiliging een kwart slag.
● Zet de schakelaar ‘kraan’ uit op het 12 Volt bedieningspaneel.
● Zet de 12 Volt hoofdschakelaar uit op het bedieningspaneel.
● Zet de waterkranen in de middenstand open (en laat ze open staan). Haal de doucheslang omhoog en blaas deze, en de andere kraan, door. Kijk in bovenstaand filmpje vanaf minuut 3:00 hoe wij dit doen.

Uit de stalling of na de winter:

● Zet alle kranen dicht.
● Draai de driehoekige draaiknop op de watertank dicht. Bij oudere modellen dient u de stop in de schoonwatertank te doen.
● Draai de blauwe knop boven op vorstbeveiliging een kwartslag (dwars op zwarte behuizing).
● Zet de 12 Volt hoofdschakelaar aan op het bedieningspaneel.
● Zet de schakelaar ‘kraan’ aan op het 12 Volt bedieningspaneel. Zet de kraan open en controleer of de waterpomp draait. U hoort een zoemend geluid. Zo niet, moet u of in het EBL Block de zekering “PUMPE”vervangen, of de waterpomp vervangen.
● Vul de schoonwatertank. De boiler wordt vanzelf gevuld door de kranen open te zetten op de warm-water stand. De boiler vult zich dan eerst met 10 liter water. Zo gauw er water uit de kranen komt is de boiler volledig gevuld.

Meer weten over uw buscamper?

Lees meer artikelen in de categorie wintertips, stel uw vraag of kom langs in ons Camper Experience Center, de grootste buscamper showroom van Nederland. Daar staat de koffie klaar en helpen wij u graag verder. Hier vindt u de routebeschrijving naar Buscamper Nederland.

Pin It on Pinterest