Home » Onderweg » (Wild)kamperen? Waar wel/niet?

(Wild)kamperen? Waar wel/niet?

Wildkamperen met de camper in de ongerepte natuur. Een hoop mensen dromen van zo’n ervaring, maar weten ook dat dit niet overal is toegestaan. Wij hebben uitgezocht waar dit wel mag en kan.

Wildkamperen met de buscamper

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer camperaars overnachten op campings. Dat is best raar, want er komen steeds meer camperplaatsen. Ook wild parkeren ( zomaar ergens in de natuur overnachten) mag in sommige landen, maar voor alle opties gelden regels en steeds meer landen gaan dat wild-parkeren ook aan banden leggen. Het is verstandig om van tevoren goed te informeren en borden in de gaten te houden.

Welk land wel/niet kamperen in de vrije natuur?

Een heel beknopt overzicht vindt u hieronder. Voor uitgebreidere info kunt u kijken naar het artikel van de NKC “Waar mag je overnachten met de camper?

België
Overnachten: Campings in het hele land, vooral aan de kust; weinig camperplaatsen; wildkamperen maximaal 1 nacht toegestaan.

Denemarken
Overnachten: Zeer dicht campingnetwerk. Camperplaatsen deels bij pensions, boerderijen en jachthavens, zogenaamde Quick-Stop-plaatsen voor campers bij veel campings (voor 1 nacht); wildkamperen verboden.

Duitsland
Overnachten: Zeer dicht campingnetwerk. Zeer dicht camperplaatsnetwerk; wildkamperen enkel toegestaan om de rijbekwaamheid te herstellen, deels regionale verboden.

Finland
Overnachten: Campings in het hele land. Camperplaatsen overwegend bij pensions; wildkamperen enkel toegestaan op privégrond met toestemming van de eigenaar.

Frankrijk
Overnachten: Zeer dicht camperplaatsnetwerk; wildkamperen plaatselijk gereguleerd, op Corsica af te raden.

Griekenland
Overnachten: Veel campings, vooral aan de kust. Zeer weinig camperplaatsen; wildkamperen verboden.

Groot-Brittannië
Overnachten: Zeer dicht campingnetwerk. Geen camperplaatsen; wildkamperen plaatselijk gereguleerd.
Uit ervaring van camperaars die naar Engeland zijn geweest:
Brit Stops: zeer gevarieerd aanbod m.n. bij boerderijen, pubs, wijnboeren enz.
Zie voor info: https://www.britstops.com/

Hongarije
Overnachten: Campings in het hele land; geen camperplaatsen; wildkamperen verboden.

Ierland
Overnachten: Campings in het hele land, geen camperplaatsen, wildkamperen verboden aan de rand van de weg, volg de plaatselijke voorschriften.

Italië
Overnachten: Zeer dicht campingnetwerk ,dicht camperplaatsnetwerk, vooral in Noord- en Midden-Italië; wildkamperen toegestaan voor 1 nacht, volg de plaatselijke voorschriften.

Kroatië
Overnachten: Zeer dicht campingnetwerk aan de kust. Weinig camperplaatsen; wildkamperen verboden, ook op privégrond.

Nederland
Overnachten: Heel dicht campingnetwerk ,veel kampeermogelijkheden bij boerderijen; 1166 camperplaatsen en er komen regelmatig nieuwe bij; wildkamperen verboden.

Noorwegen
Overnachten: Dicht campingnetwerk, vooral in het zuiden van het land; zeer weinig camperplaatsen; wildkamperen plaatselijk gereguleerd.

Oostenrijk
Overnachten: Campings in het hele land. Camperplaatsen in alle delen van het land; wildkamperen toegestaan voor maximaal 1 nacht, plaatselijke verboden (Tirol, Wenen).

Polen
Overnachten: Dicht campingnetwerk, vooral aan de kust. Zeer weinig camperplaatsen; vrij kamperen verboden.

Portugal
Overnachten: Campings vooral aan de kust. Weinig camperplaatsen; vrij kamperen verboden.

Slovenië
Overnachten: Campings vooral in het noordwesten van het land. Weinig camperplaatsen; vrij kamperen verboden.

Spanje
Overnachten: Zeer dicht campingnetwerk. Weinig camperplaatsen; vrij kamperen verboden.

Tsjechië
Overnachten: Campings in het hele land. Geen camperplaatsen; vrij kamperen verboden.

Zweden
Overnachten: Dicht campingnetwerk in het zuiden en midden van het land. Weinig camperplaatsen; wildkamperen plaatselijk gereguleerd.

Zwitserland
Overnachten: Campings in het hele land. Camperplaatsen in alle delen van het land; kamperen in de vrije natuur verboden.

Meer weten?

Lees meer artikelen in het kenniscentrum, stel uw vraag of kom langs in ons Camper Experience Center, de grootste buscamper showroom van Nederland. Daar staat de koffie klaar en helpen wij u graag verder. Hier vindt u de routebeschrijving naar Buscamper Nederland.

Pin It on Pinterest