Reiservaring: met een buscamper reizen door Marokko
Een onvergetelijke reis maken met een buscamper buiten Europa? Denk eens aan Marokko. Het land waar avontuur en toegankelijkheid elkaar ontmoeten. Marokko biedt een schitterende mix van gastvrije mensen, heerlijk eten, een rijke cultuur en adembenemende landschappen. Zo ervaarde ook Lars. Hij vindt Marokko een ideale bestemming voor wie met de camper buiten Europa wil reizen. Benieuwd of dit ook iets voor u is? In dit artikel leest u meer over reizen met een buscamper in Marokko en deelt Lars waardevolle tips.
Lars: “Marokko is een ideaal land voor wie op een toegankelijke manier op avontuur wil buiten Europa. Dit land is rijk aan vriendelijke mensen, heerlijk eten, een zeer diverse cultuur en adembenemende natuur. En het is zonder twijfel een fantastische bestemming voor camperreizen. Maar er zijn wel een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden.”
Marokko ideale bestemming voor een reis met uw buscamper
U leest zijn ervaringen en tips over de volgende onderwerpen:
- verzekering
- overtocht
- douane
- geld
- camperplaatsen en campings
- telefonie en navigatie
- gezondheid
- communicatie
- wegen
Hoe zit het met verzekeren?
“De meeste Nederlandse camper-verzekeringsmaatschappijen bieden dekking in Marokko. Daardoor is het afsluiten van een lokale verzekering niet nodig. Het is wel verplicht om de ‘groene kaart’ bij u te hebben, die op het juiste papier geprint moet zijn. Ik raad aan om voor meer informatie en het regelen hiervan contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij.”
Route naar Marokko
“Er zijn diverse routes om Marokko met de buscamper te bereiken. De bekendste is de oversteek van Algeciras (Spanje) naar Tanger Med (Marokko). Mijn advies is om uw tickets bij een van de ticketkantoren in de buurt van de haven te kopen. Als u een open-retourticket kiest, hoeft u geen datum aan te geven voor de terugreis. Dan bent u dus veel flexibeler!
Andere vaarroutes zijn vanaf Montpellier, Barcelona of Almeria naar Nador. Of vanaf Montpellier, Barcelona of Almeria naar Tanger Med. Nog een alternatief is om over te steken vanaf Tarifa naar Tanger. Het is een overweging: meer kilometers rijden, maar een kortere overtocht. Of een langere overtocht maar minder kilometers rijden.“
Tip: U vindt hier meer informatie over de ferry-oversteek en het papierwerk
Langs de douane in Marokko – hoe gaat dat?
“Met reizen binnen Europa hebben we tegenwoordig nauwelijks meer te maken met grensovergangen. Maar gaat u naar Marokko, dan moet u langs de douane in Europa én in Marokko. Ook aan de Europese kant begint hier het ‘Afrika gevoel’ al! Houd rekening met ‘mannetjes’ die u graag helpen met de douane en formulieren. Achteraf vragen zij om een vergoeding. De grensovergang is zodanig eenvoudig dat dit helemaal niet nodig is! Ga dus niet op deze mannen in. En geef paspoorten of autopapieren nooit af aan mensen die geen douane- of politie-uniform dragen.”
Lars geeft ook nog de volgende tips:
- Geen drone Over het algemeen is de douane in Marokko ‘vriendelijk’ voor Europese toeristen. Maar let er wel op dat u geen drone bij u mag hebben. Heeft u deze wel mee, dan dient u de drone bij de douane achter te laten. Meer weten? Lees dan deze informatie over drones in Marokko.
- Scanner-controle Soms moeten campers door een scanner. Dit kan zowel bij binnenkomst als bij het verlaten van Marokko zijn. Hou hier rekening mee, want dit kost veel tijd.
- Verblijf tot maximaal 90 dagen Als Europeaan mag u 90 dagen onafgebroken in Marokko zijn. U moet uiterlijk op de 90e dag het land weer verlaten.
- Huisdier mee? Reist u met een hond of kat? Dan is het slim om u goed in te lezen over hoe uw huisdier veilig mee kan reizen en welke papieren hiervoor nodig zijn. Meer weten? Lees dan deze informatie over papierwerk huisdieren in Marokko.
Betalen en onderhandelen in Marokko
Betalen in Marokko gaat net even anders dan we gewend zijn in Europese landen, vertelt Lars. Hij geeft de volgende tips als het gaat om afrekenen in Marokko:
- In Marokko betaalt u met de Marokkaanse Dirham (MAD). Omgerekend is 1 euro ongeveer 9,3 MAD. Een makkelijke rekenmethode is 10 MAD is 1 euro. Dan vallen de prijzen achteraf nog meer mee!
- Op veel plekken is het gebruikelijk om te onderhandelen. Blijf hierbij beleefd en bedenk van tevoren wat het product u waard is.
- Pinautomaten zijn buiten de grote steden nauwelijks te vinden. Gebruik hiervoor Google Maps. En hou er rekening mee dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Op veel plekken wordt namelijk contant betaald.
- Fooien zijn bijna altijd en bijna overal zeer gebruikelijk. Handig om hiervoor dus wat muntgeld apart te houden.
- Op veel plekken treft u ‘mannetjes’ die op allerlei manieren willen helpen, in ruil voor een kleine fooi.
Overnachten met een buscamper in Marokko
In Marokko zijn meer dan voldoende camperplaatsen en campings te vinden. Vindt u er geen in de buurt? Dan is wildkamperen toegestaan. Voor overnachten met een buscamper in Marokko heeft Lars de volgende tips:
- Via de bekende camper-apps vindt u de weg qua camperplaatsen. In de minder toeristische regio’s is het gebruikelijk om met de camper bij tankstations te overnachten. Soms kunt u bij restaurants of hotels op het parkeerterrein overnachten én gebruikmaken van de voorzieningen als u een maaltijd nuttigt.
- Het is in Marokko toegestaan om te wildkamperen met uw camper. Zeker in de minder toeristische gebieden vinden de lokale bewoners dit erg interessant en komen dan weleens een praatje maken.
- Vaak is de stroomaansluiting de ‘Franse’ stekker, zoals wij deze in Nederland ook gebruiken. Campings en camperplaatsen zijn zelden op Europees niveau. Douchen en toiletten zijn vaak hevig verouderd. Soms wordt er zelfs vuur gestookt om de boiler voor het douchen te verwarmen. Slim dus om vooraf te informeren op welke tijden u warm kunt douchen. Vers brood en een lekkere maaltijd zijn altijd dichtbij.
- Langs de kust en in de buurt van grote steden zijn grote en luxe campings te vinden. Deze zijn wel vaak van ‘Europees niveau’.
Telefonie en navigatie in Marokko
Marokko valt buiten uw Nederlandse bundel en daardoor kunnen de kosten voor gebruik van uw mobiele telefoon flink oplopen. Lars geeft de volgende tips om hoge kosten te voorkomen:
- Er zijn een aantal grote providers in Marokko, zoals MarocTelecom, Orange en INWI. Hier kunt u een prepaid simkaart aanschaffen en deze providers bieden landelijke dekking. Bij het opwaarderen van de simkaart kiest u tussen telefonie of data(internet). Geef hier heel duidelijk aan dat u het volledige internet wilt gebruiken, anders kunt u alleen de social-media apps gebruiken!
- Iets om rekening mee te houden: ondanks dat de grote maatschappijen landelijke dekking geven, zijn er gebieden zodanig afgelegen dat er geen bereik is.
- Bereid de routes die u wilt rijden goed voor. Ondanks dat de verkeersborden zowel in het Arabisch als in het Frans zijn, zijn de routes die aangegeven worden niet altijd even logisch. Google Maps of Waze zijn betrouwbare apps om te gebruiken in Marokko. Google Maps kunt u ook offline gebruiken, door de kaart vooraf te downloaden.
Tips met betrekking tot uw gezondheid
Een goede voorbereiding is belangrijk voor een zorgeloze reis naar Marokko. Lars heeft enkele praktische gezondheidstips, waarmee u goed voorbereid op pad gaat:
- De GGD adviseert een aantal inentingen voor Marokko, deze zijn niet verplicht. Twijfelt u hierover? Neem contact op met uw lokale GGD.
- Vermijd ongefilterd drinkwater en koop flessen water in de supermarkt. Het kan gebeuren dat u ziek wordt of diarree krijgt door het verschil in hygiëne. Neemt u daarom van de drogist een diarreeremmer mee en een vochtbalans-hersteller.
Communiceren in Marokko
Marokko is een Afrikaans land met gewoontes en gebruiken die verschillen van wat we in Europa gewend zijn. Daarnaast spreken en schrijven de inwoners er voornamelijk in het Arabisch. Om goed te kunnen communiceren in Marokko, heeft Lars enkele handige tips en weetjes voor u verzameld:
- De officiële voertalen in Marokko zijn het Marokkaans-Arabisch en het Frans.Wegbewijzering is daardoor voor ons Europeanen goed te begrijpen. Er zijn ook heel erg veel lokale dialecten. In de toeristische gebieden wordt ook regelmatig Engels gesproken en soms zelfs Duits. Met de Google Translate app op uw telefoon, kunt u Arabisch-Nederlands en andersom downloaden. Daarmee kunt u ook ‘communiceren’ als mensen geen Europese talen spreken.
- Het is in Marokko niet vreemd als mensen langs de weg bedelen of u zelfs direct benaderen en om geld of eten vragen. Er is veel armoede in Marokko en in sommige regio’s weinig werk. U komt ook wel kinderen tegen die bedelen en soms erg opdringerig zijn.
- Over het algemeen ervaart u in Marokko een enorme gastvrijheid. Marokkanen bieden vaak thee aan of vragen of u mee wilt eten. En maken regelmatig zomaar een praatje of heten u welkom in Marokko.
Op pad in Marokko: wegen en reistips
Rijden in Marokko is een avontuur op zich! Om u goed op weg te helpen, heeft Lars tot slot nog de volgende waardevolle tips:
- Tussen de grote steden langs de kust vindt u tolwegen van goede kwaliteit. Verder het binnenland in, zijn het voornamelijk tweebaanswegen. De kwaliteit is hier ‘wisselend’, net zoals de rijkunsten van de medeweggebruikers. Buiten de steden is het dan ook af te raden om in het donker te rijden, want verlichting voeren? Dat is optioneel.
- Doorgaande wegen zijn veelal verhard, en het is duidelijk dat Marokko hard werkt om de gemiddelde kwaliteit omhoog te krijgen. Echter zijn de kleinere wegen niet per se geasfalteerd, of in slechte conditie. Hou hier rekening mee in uw reistempo. Twijfelt u over een weg? Vraag het gerust aan iemand. Mensen vinden het vaak erg leuk u te helpen!
- Langs de doorgaande wegen zijn veel politiecontroles. Stop hier en wacht op een gebaar van de agent dat u door mag rijden. Snelheidsovertredingen kosten 150 of 450 MAD. Soms valt hierover te onderhandelen.
- Het betalen van het tanken wordt regelmatig nog contant voldaan. Vraag dan ook voor het tanken of u per kaart kunt betalen. Tankstations zijn langs de hoofdwegen in overvloed aanwezig, daarbuiten kan het soms erg lang duren voordat u er weer een tegenkomt. Tank dus op tijd. Het is erg gebruikelijk dat er een pompbediende bij het tankstation is, deze verwacht ook een (kleine) fooi. De prijs van diesel is omgerekend ongeveer 1,20 euro per liter.
Ook met een buscamper reizen door Marokko?
Wilt u ook een avontuurlijke reis met een buscamper maken? Bezoek het Camper Experience Center in Culemborg, de grootste buscamper showroom van Nederland. Hier ontdekt u in alle rust de verschillende modellen en indelingen die uw reiservaring in landen als Marokko onvergetelijk maken. De koffie en onze adviseurs staan altijd voor u klaar. We helpen u graag om de perfecte camper te vinden voor uw eigen avontuur. Stap in en ontdek wat de wereld te bieden heeft met de vrijheid van een buscamper!