Paspoort op de camping afgeven? Ja of nee?

Het is mogelijk om via uw burgerservicenummer op uw paspoort of ID fraude te plegen. Ons advies is daarom om uw paspoort en/of identiteitskaart niet af te geven. Uw legitimatie tonen is voldoende.

Wat u wel kunt doen is een kopie van uw legitimatie te maken en hier uw burgerservicenummer onleesbaar op te maken. Doe dit bijv. door een stukje papier over uw nummer te leggen als u een kopie maakt. Als de accommodatieverschaffer hier moeilijk over doet kunt u een briefje, gemaakt door de ANWB, in betreffende taal afgeven. Zie hiervoor en meer info de website van de ANWB: http://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/reisdocumenten/paspoort-wel-of-niet-afgeven?ref=voorbereiding

Voorkom fraude

Briefje in het Nederlands:

“De Nederlandse overheid adviseert om ter voorkoming van identiteitsfraude geen paspoorten af te geven of te laten kopiëren”.

De ANWB heeft navraag gedaan in de landen Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Zweden en Tsjechië. In geen van deze landen zijn hotels of andere accommodatieverschaffers verplicht het paspoort in te nemen of te kopiëren. Ook in andere landen zal dat niet verplicht zijn.

Het is voldoende als ik mijn paspoort of identiteitskaart aan u toon zodat u mijn identiteit vast kan stellen en de gegevens kan noteren. Ik kan u ook een zelf gemaakte kopie geven waarop staat waarvoor u de kopie mag gebruiken en mijn burgerservicenummer onleesbaar is gemaakt.”

Het is mogelijk dat de receptie dit toch niet accepteert. U kunt dan het volgende proberen:

  • Vooruit betalen of een garantie voor een bepaald bedrag via de creditcard te geven.
  • Campings aangesloten bij Camping Key Europe volstaan met uw kampeerkaart ipv het paspoort of ID. Deze kaart is verkrijgbaar bij de ANWB.

Pin It on Pinterest