Home » Regelgeving » Paspoort op de camping afgeven? Ja of nee?

Paspoort op de camping afgeven? Ja of nee?

Paspoort aan camping afgeven? Het is mogelijk om via uw burgerservicenummer op uw paspoort of ID fraude te plegen. Ons advies is daarom om uw paspoort en/of identiteitskaart niet af te geven. Uw legitimatie tonen is voldoende.

Paspoort

Wat u wel kunt doen is een kopie van uw legitimatie te maken en hier uw burgerservicenummer onleesbaar op te maken. Doe dit bijv. door een stukje papier over uw nummer te leggen als u een kopie maakt. Als de accommodatieverschaffer hier moeilijk over doet kunt u een briefje, gemaakt door de ANWB, in betreffende taal afgeven. Zie hiervoor en meer info de website van de ANWB.

Voorkom fraude met uw identiteitskaart

“De Nederlandse overheid adviseert om ter voorkoming van identiteitsfraude geen paspoorten af te geven of te laten kopiëren”.

De ANWB heeft navraag gedaan in de landen Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Zweden en Tsjechië. In geen van deze landen zijn campings of andere accommodatieverschaffers verplicht het paspoort in te nemen of te kopiëren. Ook in andere landen zal dat niet verplicht zijn.

Het is voldoende als ik mijn paspoort of identiteitskaart aan u toon zodat u mijn identiteit vast kan stellen en de gegevens kan noteren. Ik kan u ook een zelf gemaakte kopie geven waarop staat waarvoor u de kopie mag gebruiken en mijn burgerservicenummer onleesbaar is gemaakt.”

Het is mogelijk dat de receptie dit toch niet accepteert. U kunt dan het volgende proberen:

  • Vooruit betalen of een garantie voor een bepaald bedrag via de creditcard te geven.
  • Campings aangesloten bij Camping Key Europe volstaan met uw kampeerkaart ipv het paspoort of ID. Deze kaart is verkrijgbaar bij de ANWB.

Meer weten?

Lees meer artikelen over regelgeving of kom langs in ons Camper Experience Center, de grootste buscamper showroom van Nederland. Daar staat de koffie klaar en helpen wij u graag verder. Hier vindt u de routebeschrijving naar Buscamper Nederland.

Pin It on Pinterest