Milieusticker Duitsland

Duitsland kent milieuzones: umweltzones. Om de luchtkwaliteit te bevorderen mag u alleen zo’n gebied in wanneer uw voertuig is voorzien van een milieusticker. Zo’n sticker kunt u o.a. bij de ANWB online aanvragen of in de winkel bestellen.

In Duitsland zijn de stickers ook te koop bij o.a. TÜV-kantoren en tankstations, met een eigen werkplaats die de bevoegdheid heeft om een uitlaatgastest uit te voeren.

Umweltzone

Zo’n Umweltzone is te herkennen aan de verkeersborden met daaronder de soort milieusticker die je nodig hebt om zo’n gebied in te rijden. De sticker moet van binnenuit gezien rechts onderaan aan de binnenkant op de voorruit geplakt worden. Zonder zo’n goed zichtbare sticker mag u er niet in en riskeert u een boete.

Kampeerauto’s met een dieselmotor die achteraf een roetfilter met KBA goedkeur hebben gemonteerd kunnen voor een hogere milieusticker in aanmerking komen.

geen sticker, Euro1-norm (Dit zijn over het algemeen de oudere auto’s met benzinemotor zonder een geregelde katalysator en oudere dieselvoertuigen)
rode sticker, Euro2-norm (Deze sticker wordt momenteel niet meer uitgegeven omdat voor de actuele milieuzones minimaal de gele sticker gevraagd wordt)
gele sticker, Euro3-norm (Deze sticker voldoet niet meer voor het merendeel van de milieuzones)
groene sticker, Euro4- en 5-norm

De milieusticker is onbeperkt geldig in combinatie met het kenteken. Als het kenteken verandert moet u een nieuwe milieusticker aanvragen.

Steden met een milieuzone zijn onder andere Berlijn, Bonn, Bremen, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Magdeburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden, Wuppertal.
Een actuele en complete lijst met de plaatsen waar een sticker verplicht is en welke kleur, is te vinden op umwelt-plakette.de en gis.uba.de/website/umweltzonen.

Voor een actueel overzicht van de steden met de milieusticker-eis en de betreffende zones, zie de website van de ANWB:

http://www.anwb.nl/auto/nieuws-en-tips/tips-en-advies/milieusticker-voor-stadcentra-duitsland

De milieuzones zijn herkenbaar aan het verkeersbord “Umweltzone”. Op een onderbord zijn de stickers aangegeven, waarmee de milieuzone ingereden mag worden. De kleur van de sticker bepaalt de toegang tot de milieuzones. Zo kan een milieuzone alleen toegankelijk zijn voor voertuigen met een groene sticker. Voertuigen zonder sticker, of met een rode of gele sticker mogen die zone dan niet in.

Voor alle actuele Umweltzones en de aangekondigde Umweltzones geldt dat er geen autosnelwegen of autowegen zijn die tot de Umweltzone behoren. Er is dan geen Umweltplakette nodig. Bij het verlaten van autosnelwegen of autowegen, bestaat de kans dat er een Umweltzone aankomt. Zonder Umweltplakette kan de zone niet ingereden worden.

Bron:

http://www.anwb.nl/auto/nieuws-en-tips/tips-en-advies/milieusticker-voor-stadcentra-duitsland

https://www.nkc.nl/advies/wetgeving/milieu

Pin It on Pinterest