Milieusticker Duitsland
Milieusticker Duitsland is ingevoerd om de luchtkwaliteit te bevorderen. U mag alleen een umweltzone in wanneer uw camper is voorzien van een milieusticker. In dit artikel leest u alles wat u wilt weten over de milieusticker.
In Duitsland zijn de milieustickers te koop bij o.a. TÜV-kantoren en tankstations, met een eigen werkplaats die de bevoegdheid heeft om een uitlaatgastest uit te voeren.
Wat is een Umweltzone?
Een Umweltzone is een milieuzone in Duitsland en herkenbaar aan het verkeersbord “Umweltzone”. Op een onderbord zijn de stickers aangegeven, waarmee de milieuzone ingereden mag worden. De kleur van de sticker bepaalt de toegang tot de milieuzones. Zo kan een milieuzone alleen toegankelijk zijn voor voertuigen met een groene sticker. Voertuigen zonder sticker, of met een rode of gele sticker mogen die zone dan niet in. De sticker moet van binnenuit gezien rechts onderaan aan de binnenkant op de voorruit geplakt worden. Zonder zo’n goed zichtbare sticker mag u er niet in en riskeert u een boete.
Milieuzones in Duitsland en categoriën
Dit zijn de soorten stickers in omloop:
- Geen sticker: Euro1-norm (Dit zijn over het algemeen de oudere auto’s met benzinemotor zonder een geregelde katalysator en oudere dieselvoertuigen)
- Rode sticker: Euro2-norm (Deze sticker wordt momenteel niet meer uitgegeven omdat voor de actuele milieuzones minimaal de gele sticker gevraagd wordt)
- Gele sticker: Euro3-norm (Deze sticker voldoet niet meer voor het merendeel van de milieuzones)
- Groene sticker: Euro4- en 5-norm
Kampeerauto’s met een dieselmotor die achteraf een roetfilter met KBA goedkeur hebben gemonteerd kunnen voor een hogere milieusticker in aanmerking komen.
De milieusticker is onbeperkt geldig in combinatie met het kenteken. Als het kenteken verandert moet u een nieuwe milieusticker aanvragen.
Duitse steden met een milieuzone
Steden met een milieuzone zijn onder andere Berlijn, Bonn, Bremen, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Magdeburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden, Wuppertal.
Een actuele en complete lijst met de plaatsen waar een sticker verplicht is en welke kleur.
Voor alle actuele Umweltzones geldt dat er geen autosnelwegen of autowegen zijn die tot de Umweltzone behoren. Er is dan geen Umweltplakette nodig. Bij het verlaten van autosnelwegen of autowegen, bestaat de kans dat er een Umweltzone aankomt. Zonder Umweltplakette kan de zone niet ingereden worden.
Meer weten?
Lees meer artikelen over regelgeving of kom langs in ons Camper Experience Center, de grootste buscamper showroom van Nederland. Daar staat de koffie klaar en helpen wij u graag verder. Hier vindt u de routebeschrijving naar Buscamper Nederland.