De groene kaart

In Nederland is het al jaren niet meer verplicht de groene kaart in de auto te bewaren, maar in sommige landen juist wel! Vergeet de kaart dus niet mee te nemen als u op vakantie gaat.

Groene kaart

Bij het afsluiten van een autoverzekering ontvangt u altijd van de verzekeraar of de tussenpersoon de groene kaart, het bewijs dat u verzekerd bent. Het is een pasje of document en tegenwoordig wordt het ook als PDF bestand toegestuurd.

Verzekeringsbewijs bewaren

In Nederland is het al jaren niet meer verplicht uw verzekeringsbewijs in de auto te bewaren, maar in sommige landen juist wel! Vergeet de groene kaart dus niet mee te nemen als u op vakantie gaat.

Bij het afsluiten van een autoverzekering ontvangt u altijd van de verzekeraar of de tussenpersoon de Groene Kaart, het bewijs dat u verzekerd bent. Het is een pasje of document en tegenwoordig wordt het ook als PDF bestand toegestuurd.

Deze kaart is een internationaal verzekeringsbewijs en ziet er in Europa overal hetzelfde uit. Er staat veel informatie op, zoals de landen waar de auto verzekerd is, welk kenteken verzekerd is, het kaartnummer en wanneer de verzekering geldig is. Ook staat er info over de hulpverlening waar je recht op hebt, waar je terecht kunt voor autoruitschade, welke telefoonnummers je moet bellen bij diefstal.

Binnen de EU is de groene kaart dus niet verplicht, de politie kan in centrale registers zien of een voertuig wel of niet verzekerd is (RDW). Toch is het raadzaam om de kaart ( of een kopie ervan) bij je te hebben, al is het alleen al om de praktische informatie die erop staat.

Op het bewijs staan de volgende gegevens:

  • Het polisnummer
  • De geldigheidsperiode
  • In welke landen uw voertuig is verzekerd
  • Het kenteken dat is verzekerd
  • Het Groene Kaartnummer **Check U krijgt elk jaar een nieuwe groene kaart. Controleer voor u op reis gaat de geldigheidsdatum. Vraag tijdig een nieuwe aan als u uw kaart kwijt bent of print de digitale versie uit.

Groene kaart niet verplicht
Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland

Originele groene kaart verplicht
Albanië, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië en Wit-Rusland

Meer weten?

Lees meer artikelen over verzekeren of kom langs in ons Camper Experience Center, de grootste buscamper showroom van Nederland. Daar staat de koffie klaar en helpen wij u graag verder. Hier vindt u de routebeschrijving naar Buscamper Nederland.

Pin It on Pinterest